Vojvodina mora biti republika!

Aleksadar Odžić, lider Vojvođanske partije koja stoji iz postavljanja plakata ” Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu”, što su proteklog vikenda osvanuli na više mjesta u Novom Sadu, najavio je odlučnu borbu te stranke kako bi Vojvodina dobila status republike unutar Srbije.

Ovaj nekadašnji funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) svjestan je da Vojvođani za svoje stavove ”nemaju sugovornika u Beogradu”, ali od svog cilja, ipak, neće odustati. Najavljuje i nove akcije.

Kaže da rješenje vidi samo u stvaranju republike Vojvodine koja će biti u sastavu složene države Srbije.

”To vidimo kao rješenje gdje bi u jednom ravnopravnom statusu i dogovoru ova zemlja konačno došla do nekih normalnih zaključaka i prosperiteta u budućnosti. Vojvodina je ostala jednino neriješeno pitanje od svih dijelova bivše Jugoslavije.  To pitanje se mora riješiti. Svi su izvukli dovoljno pouka iz onog što se dešavalo na Balkanu”, istakao je on.

Ovakve stavove podržava i Vojvođanski klub na čelu sa Đorđem Subotićem, vojvođanska intelektualna zajednica u kojoj, uz ostale, dominira dr. Janja Beč Neumann, kao i značajan dio tamošnje javnosti.

”Plakati ”Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu” su samo reakcija našeg članstva, simpatizera i dobrog dijela vojvođanske javnosti na događaji unazad nekoliko nedjelja i mjeseci. Moram da kažem da je  situacija prilično zabrinjavajuća iz razloga što vidimo sve učestalije  napade na administraciju u Vojvodini, na vojvođanski politički i ekonomski subjektivitet. S druge strane, imamo našu pokrajinsku vladu, administraciju koja je u nekoj defanzivi iz samo njima znanih razloga. Stiče se utisak kao da nisu bili spremni da se odupru svemu onome što rade centralne vlasti iz Beograda”.

Najavljuje da će insistirati na tome da Vojvodina bude republika.

”Moramo razdvojiti političku borbu od suštine. Suština je u tome da mi, kao i većina stranaka s ovih prostora, ali i stranaka nacionalnih zajednica, težimo ka vrlo jasnim elementima. To su sudska, zakonodavna i izvršna vlast u Vojvodini, te vojvođanska imovina i vojvođanski prihodi. Mi kao partija smatramo da je to jedino moguće ostvariti kroz republiku. Nešto nalik staroj Jugoslaviji. Tada ne bi mogao niko, ma odakle bio, pa i iz Beograda, da prodaje vojvođansku zemlju, naftnu industriju, da gasi Razvojnu banku Vojvodine, da prodaje poljoprivredne kombinate, a da ne pita vlasti ili vojvođansku administraciju… Mi to vidimo kroz republiku, federalizaciju Srbije”, smatra Odžić, nadajući se da su političari u Beogradu ”naučili nešto u posljednjih 20 godina”.

Podsjetio je na Slobodana Miloševića i njegovu jogurt-revoluciju kojom je, kao i u slučaju Kosova, i Vojvodini oduzeta stvarna autonomija. Otimačina od Vojvodine, kako ističe, nastavljena je i u vrijeme bivšeg predsjednika Vojislava Koštunice.

Da li Vojvodina može imati sudbinu Kosova?

Odžić priznaje da su srbijanski ekstremisti koji traže potpuno ukidanje Vojvodine osokoljeni novim vlastima koje im ”na jedno oko zažmure na neke njihove akcije”. No, vjeruje da je to ”kratkog daha”.

”Mi smo svjesni da nemamo sagovornike u Beogradu. Ja to stalno govorim. Ne možete od onih koji su vam oduzeli sve da očekujete da će vam vratiti nešto. Prema tome, i dalje smatramo da je jedino moguće rješenje da se kroz demokratski dijalog, dakle, mirnim putem, dođe do rješenja. Smatramo da su vojvođanski parlament i naša Banovina prava adresa. Moramo doći u situaciju da autohtone vojvođanske stranke i stranke nacionalnih zajednica imaju većinu u tom Parlamentu Vojvodine.

Pokazalo se da je autonomija, ovakva kakva jeste, potrošena kategorija i da se može tumačiti na ovaj ili onaj način. Nemamo zaštitu vojvođanske administracije”, konstatirao je Odžić.

Najavio je da će u martu biti održana Izborna skupština Vojvođanske partije na kojoj će biti ozvaničen program koji će ”definirati naša zalaganja za republiku Vojvodinu u sastavu složene države Srbije”.

”Vojvodina će po prvi put u svojoj historiji dobiti vojvođanske republikance koji se beskompromisno boriti za sva prava koja su oduzeta Vojvodini. Nećemo dozvoliti 1988. godinu i jogurt-revoluciju. Okolnosti u okruženju su drugačije u odnosu na ono što je bilo tada”, poručuje Odžić.

Srbizacija Vojvodine

Nadalje, Odžić ukazuje na još neke zabrinjavajuće, ali i znakovite tendencije u Vojvodini.

“Moram kazati da smo mi sada izloženi jednoj ćirilizaciji i srbizaciji Vojvodine. To se sada na svakom mjestu vidi. U Novom Sadu se, primjerice, sada mijenjaju i display koji pokazuju relacije.  Mi do sada nismo obraćali pažnju na to da li je taj display na ćirilici ili latinici. Ali, kada neko to promijeni na ćirilicu, vidite koliko to stvara problema. Mi moramo biti razumni. Mi moramo da mirnim putem dođemo do onog što Vojvodini i pripada”, zaključuje Odžić.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close