Hoće li BiH izgubiti prihod od izvoza mlijeka u Hrvatsku?

Nakon što su iz Ureda za veterinarstvo BiH kazali da se BiH ne nalazi na listi posjeta misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije za 2013, takozvane inspekcije FVO, proizvođači mlijeka su se zabrinuli da će izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Hrvatsku biti onemogućen nakon što ona uđe u Evropsku uniju, što bi značilo da će ogromne količine mlijeka i mliječnih proizvoda ostati ovdje i propasti.

 

Neodgovornost Vijeća ministara

– Sad su se svi digli, jer imamo problem pošto možemo izgubiti hrvatsko tržište, ali mi smo taj problem imali i ranije, imali smo ga i kad je Slovenija ušla u EU. Naravno, svako gubljenje tržišta je problem, pa i hrvatskog. Za to je odgovorna izvršna vlast, jer nije na vrijeme uredila propise i po ko zna koji put izvršna vlast zakazuje, ističe Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, te dodaje da BiH proizvodi 20 posto vlastitih potreba mlijeka, tako da naši mljekari mogu proizvoditi za domaće tržište, ali smatra kako treba raditi na svijesti potrošača da kupuju domaće.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao nam je kako očekuje od Vijeća ministara, koje je i nadležno za rješavanje izvoza proizvoda životinjskog porijekla, da ipak nešto učini da 1. jula BiH ne izgubi prihod koji dolazi od izvoza mlijeka u Hrvatsku. Lijanović očekuje da će Vijeće ministara riješiti izvoz u EU jer ukoliko se to ne desi,  imaćemo nesagledive štete, posebno u proizvodnji mlijeka.

– To što nas nema na tom spisku očito govori o neodgovornosti Vijeća ministara koje se nije pobrinulo u prošloj godini da ispuni ono što je trebalo ispuniti i da osigura inspekcijsku kontrolu u prvom dijelu ove godine, ali ja im pomažem i nadam se da će se na neki način uspjeti složiti da se plan inspekcije dopuni. Mi u Federaciji smo već u prošloj godini pokrenuli snažnu kampanju za kupovinu domaćih proizvoda, gdje nam je cilj bio da apsorbiramo uvoz domaćim proizvodima i tu smo dobrim dijelom uspjeli, jer je potrošnja domaćih proizvoda u BiH znatno porasla. Plan nam je da nastavimo kampanju i ove godine, a isto tako smo rezervisali određena sredstva za poticaj izvozu kako bismo mogli potaknuti izvoz tih proizvoda u neke druge zemlje, pošto nećemo moći u Hrvatsku, ističe Ivanković Lijanović.

Valja se nadati da ovakav scenarij neće pogoditi našu zemlju, jer bi to bila, kako kažu, velika katastrofa. Direktor Meggle mljekare iz Bihaća Kemal Hrnjić ističe kako bi nemogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku dovela do gubitka 40 miliona kilograma proizvoda.

– To bi za nas značilo višak mlijeka koji će se pojaviti, ali i pad cijena gotovih proizvoda ovdje zbog čega bi se većina proizvođača vjerovatno odlučila na neku drugu vrstu proizvodnje, smatra Hrnjić.

Izvoz u druge zemlje

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističe kako ipak očekuje dolazak inspektora FVO-a iz Dublina na proljeće jer vjeruje da su neki naši proizvođači ispunili uslove za izvoz u EU.

– Naši proizvođači su uznapredovali, samo ne znam jesu li dovoljno spremni da im inspekcije FVO-a odobre izvoz u EU, zato smo izabrali mljekare Meggle Bihać i Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, da inspekcije prvo njih kontrolišu, jer su ove dvije mljekare najspremnije, a ujedno ostvaruju 95 posto ukupnog bh. izvoza mliječnih proizvoda, ističe Šarović.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Mirsad Kurtović smatra kako će se naći neki način za izvoz, ali kako laboratoriji moraju raditi, mora se napraviti adekvatna kontrola, te kako se ulazak Hrvatske u EU može posmatrati i sa pozitivne strane, posebno u smislu iskorištenja bolje radne snage, ali i izvoza. Ovo je i prilika da se podigne nivo standarda. Dekan Kurtović smatra kako je moguće izvoziti i u neke druge zemlje, naprimjer u dio Rusije, koji je slobodno tržište, te Srbiju, a veliko tržište je i Turska, koja nije članica EU i ne podliježe njenim standardima, međutim, Hrnjić smatra kako to nije realno.

– Iluzije su da mi možemo izvoziti u Tursku te količine mlijeka. Nerealno je očekivati da mi za šest mjeseci možemo naći neke nove zemlje gdje možemo izvoziti. Istina je da Srbija treba mlijeko, ali vidjećemo da li će do izvoza u nju doći, ističe Hrnjić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close