Vodič kroz džunglu zakona EU

“Neke od tvrdnji koje se ovih nedelja mogu čuti u debati oko useljevanju unutar EU, jednostavno su pogrešne“, upozoravaju iz Evropske komisije. Tvrde da je riječ o borbi za glasove u Bavarskoj i Velikoj Britaniji.

DW.DW

Komesar Evropske unije za socijalna pitanja Laslo Andor (fotografija gore), kaže da je mnogo toga pogrešno u debati o migrantima iz jedne zemlje EU u drugu. Očigledno da politički kalendar država-članica utiče na intenzitet rasprave, rekao je Andor jučer (13.01.) u Briselu, imajući pre svega u vidu predstojeće lokalne izbore u Bavarskoj. I referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji, planiran za 2017, već baca svoju sjenku, smatra ovaj evropski komesar.

„Zidojče cajtung“ iz Minhena objavio je u petak (10.1.) da Evropska komisija želi da Njemačka odobri socijalna davanja za određenu grupu građana EU (üto je u suprotnosti sa važećim zakonima u Njemačkoj). To je izazvalo oštre reakcije dijela demohrišćana iz vladajuće CSU. Bavarski premijer i predsjednik CSU Horst Zehofer je u izjavi za Špigel rekao da je prosto očajno „koliko malo realnosti prihvata Evropska komisija“.

Evropski komesar za socijalna pitanja Laslo Andor je naglasio da CSU i neki mediji pogrešno predstavljaju stvarnost: „To jednostavno nije tačno, ta tvrdnja da Brisel vrši pritisak da svaki EU-useljenik ima pravo na socijalnu pomoć i davanja i to od prvog dana“, rekao je komesar Andor. Komisija samo ističe da svaki slučaj mora biti pojedinačno ispitan, i da je prema evropskom zakonu, paušalno odbijanje socijalne pomoći za građane EU u prva tri mjeseca boravka – sumnjivo. Sukob između njemačkih zakona u oblasti socijalnih davanja i komplikovanog zakonodavstva EU, ne vidi samo Komisija EU, već i njemački Savezni sud rada. Konsultacije sa Evropskim sudom u Luksemburgu su u toku.

Vodič kroz džunglu propisa

Evropska komisija je juče predstavila „vodič“ za upotrebu komplikovanih zakona EU, koje bi zemljama članicama trebalo da olakša njihovu primjenu na nacionalnom nivou. „Zakon EU mora da obezbijedi zaštitu od zloupotrebe socijalnih sistema i socijalnih davanja u drugim zemljama EU“, rekao je Laslo Andor na promociji vodiča. Suština vodiča su jasni kriterijumi za utvrđivanje da li je građanin Evropske unije legalno stalno nastanjen u drugoj zemlji EU. Radi se o sljedećim kriterijima:

– Onaj ko nakon tri mjeseca boravka u novoj zemlji EU ne radi i ne može na drugi način da obezbijedi svoju egzistenciju, nema pravo na socijalna davanja.

– Onaj ko može da dokaže da je u potrazi za poslom i ima šanse da ga nađe, ima pravo da u drugoj članici EU ostane najviše šest meseci.

– Samo onaj ko pet godina legalno živi u drugoj zemlji EU, ima pravo na socijalna davanja.

– Onaj ko radi u drugoj zemlji članici EU, ima pravo na iste beneficije kao i svi radnici u toj zemlji. Jer, on plaća iste poreze i doprinose za socijalno osiguranje.

EU-migranti ima ne prave u cjelini gledano negativan bilans, smatra komesar Andor

Ukupno gledano, u većini slučajeva migranti unutar EU više uplaćuju u socijalne kase, nego što od njih dobijaju. To pokazuju statistike i studija Komisije EU. Pravila za migrante unutar EU nisu nova, ona važe već 10 godina, ali su sada opet predstavljena. Svih 28 zemalja članica EU, uključujući Njemačku i Veliku Britaniju, ponovo su potvrdili ova pravila – u novembru 2013. „Ovaj konsenzus nije u opasnosti“, kaže Laslo Andor. Rasprava o navodnoj zloupotrebi i pooštravanju propisa, ponovo će utihnuti. „Takvi prijedlozi se pojavljuju uvijek iznova. Ali poslije nekog vremena, oni ponovo nestanu“, rekao je komesar EU Laslo Andor u Briselu.

Autori: Bern Rigert / Dijana Roščić
Odg. urednica: Jasmina Rose

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close