Vodeći svjetski ekonomista prognozira novu krizu eurozone

Kriza eurozone mogla bi lako ponovno eruptirati ove godine ne počnu li europski vođe brže riješavati probleme, rekao je vodeći američki ekonomist Barry Eichengreen u intervjuu za AP u Davosu, švicarskom mjestu u kojemu se održava Svjetski gospodarski forum.

(Autor: Buka/Agencije)

“Ništa nije riješeno u eurozoni, gdje su tržišta prešla iz pretjeranog pesimizma u pretjerani optimizam”, rekao je Eichengreen, pozvavši evropske državnike da postupe u skladu svojim prijedlozima o učvršćivanju bankarskog sistema i onemoguće da propale banke još dodatno opterete javni dug izvlačenjem pomoći.

Mišljenje američkog ekonomiste dosta se razlikuje od onoga što se moglo čuti od drugih stručnjaka u Davosu. Šef Evropske središnje banke Mario Draghi u petak je tako govorio o pozitivnim trendu na tržištima i predvidio oporavak eurozone u drugoj polovini ove godine.

Forum u Davosu obilježio je i protest Femena, skupine aktivistica koje su se proslavile golišavim akcijama. Djevojke su uzvikivale “SOS Davos”, a na nagim tijelima bile su im ispisane poruke “SOS Davos” i “Siromašna jer sam žena”, čime aludiraju na slabu zastupljenost žena i mušku dominaciju u svijetu ekonomije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close