-TopSLIDEBiHFotoPolitika

Vlašić, manifestacija “Dani pobjede, dani ponosa“: Ono što je naše, ne damo nikome i nikada (Foto)

U znak sjećanja na jednu od najvažnijih i najveličanstvenijih pobjeda jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), danas je na Vlašiću po prvi put od rata održana manifestacija “Dani pobjede, dani ponosa”.

Svečanom programu manifestacije, u organizaciji udruženja “Tri, jedan, dva”, i “Tri, nula, šest”, koja govori o najvećoj pobjedi, časti, dostojanstvu i ratnicima za slobodu, prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ) u BiH dr. Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, te ostali mnogobrojni gosti iz političkog, vojnog, vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Prisutni su se učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća prisjetili su se šehida, najhrabrijih sinova naše zemlje, koji nisu žalili dati živote u odbrani zemlje.

Major, penzionisani general i načelnik Travnika Kenan Dautović u ime Organizacionog odbora manifestacije poselamio je prisutne koji su u velikom broju prisustvovali sjećanju na herojske pobjede pripadnika Armije RBiH.

– Ovi spomenici svjedoče hrabroj i beskompromisnoj borbi na planini Vlašić, kao jednom od mnogobrojnih prostora na kojima se branila Bosne i Hercegovina. Tokom cijele godine mi se na primjeren način sjećamo svih stradalih, bilo šehida i poginulih boraca, bilo nedužno ubijenih civila. Kao dio kulture sjećanja obilježavamo godišnjice formiranja jedinica, pogibije heroja ili oslobađanja gradova. Čini se da u procesu memorizacije i memorijalizacije ne pridajemo dovoljno pažnje našim veličanstvenim vojničkim pobjedama. Stoga je važno da izbalansiramo kulturu žrtve s kulturom pobjednika, jer samo se Armija RBiH i MUP RBiH mogu smatrati nominalnim i moralnim pobjednikom odbrambeno-oslobodilačkog rata. U tom smislu, Vlašička operacija predstavlja remek djelo vojne nauke i ratne vještine i u simboličkom smislu označila je početak tzv. bosanskog proljeća – naveo je Dautović.

Potcrtao je da su mračne sile koje su realizirale agresiju na RBiH i koje nisu u potpunosti poražene ponovo ojačale i kidišu na opstojnost BiH iz svih sfera i sa svih frontova.

– Mi smo cijenu za izgradnju BiH kao moderne i normalne države platili i plaćamo već godinama čineći mnogobrojne ustupke u nadi da će oni s kojima živimo shvatiti našu iskrenu namjeru, ali i ta spremnost na ustupke ima svoje granice, jer, ako ustupimo državu, šta će ostati?

Stoga, s ovog mjesta šaljemo danas jasnu poruku svim patriotima kojima je BiH u srcu, da smo jedinstveni i beskompromisni u očuvanju domovine i da smo sposobni izdići se iznad partikularnih interesa bilo koje vrste i prirode da bismo je očuvali i odbranili, ali još jasniju poruku šaljemo onima koji ne vole BiH i koji bi željeli da ona nestane, da smo je spremni braniti svim dozvoljenim sredstvima i po svaku cijenu – rekao je Dautović.

Ono što je naše ne damo nikome i nikada, neka vječno živi Bosne i Hercegovina, poručio je s Vlašića i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

– Vratimo ponovo pobjednički duh, zaustavimo propagandu koja govori da mi ne možemo pobjeđivati. Vlašić je jedan od dokaza da možemo pobjeđivati. Bitka za vlastito dostojanstvo je najznačajnija bitka koju vodi svaki čovjek, svaki narod i svaka zemlja.

Nisu isti oni koji su branili domovinu i oni koji su naredili i počinili udružene zločinačke poduhvate, genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Nismo bili isti ni  90-tih, nismo isti ni danas, i ne trebamo se bojati da kažemo da nismo isti ako i nastavimo djelima svjedočiti da nismo isti – istakao je Bećirović.

Naglasio je kako su aveti prošlosti ponovo probuđeni, čemu svjedočimo već nekoliko mjeseci kroz napad na ustavni poredak države BiH koji još uvijek nije zaustavljen.

– Napadnuti su, između ostalog, Ustavni sud BiH i Ured visokog predstavnika. To je najteži udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma od 1995. do danas. To je prijetnja koju niko nema pravo gurnuti pod tepih. Zaštita ustavnog poretka BiH temeljni je preduslov kretanja ka EU i NATO. Ko to ne shvata, ili ima zle namjere ili je opasno naivan – naveo je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je na hrabru borbu pripadnika Armije Republike BiH, kazavši da su u vrijeme od 1992. do 1995. godine, linije bile jasne, da se znalo ko je ispred ko je iza.

– Ispred je neprijatelj, iza su prijatelji. Čuvaš ti njima leđa, oni tebi i svi idemo naprijed. Danas linije nisu tako jasne. Ako od mene traže da razgovaram s onima koji su prešli linije i da od mene traže da se pomjerim s mjesta gdje sam stajao tada od 1992. do 1995, ja ne mogu. Sjetimo se poslijeratnog perioda. Koliko smo mi puta prešli preko svog ponosa i dostojanstva vjerujući da su nam prijatelji oni za koje smo vjerovali da su nam prijatelji. Koliko smo puta pogazili dostojanstvo i ponos vjerujući svakom, u nešto što zovu političku korektnost. Šta tražite više od nas? Dokle da savijamo leđa, da šutimo u ime lažne političke korektnosti, dokle da ne kažemo šta smo sve bili spremni učiniti za ovu zemlju? Zašto ne smijemo da kažemo da smo spremni učiniti sve isto za ovu zemlju iz jednostavnog razloga, zbog onoliko mrtvih glava, razorene zemlje i zbog toga što ne možemo protiv sebe. Neću da razgovaram ni s kim ko je prešao crvenu liniju. Pa šta košta da košta, neka košta, koštalo je – naveo je Komšić.

Kazao je da zarad budućih generacija, stanje u Bosni i Hercegovini mora uređeno.

– Okrenimo se oko sebe. Treba ostaviti ovoj djeci u naslijeđe da im je stalo do ovoga, sjećanje na rahmetli generala Alagića, njegove suborce koji su izgubili svoj život, treba reći hvala beskrajno i nikad dovoljno onima koji su izgubili svoje zdravlje, dijelove tijela. Historija naša bila je teška, krvava mučna, strašna. Nemoj da ovoj djeci ostavimo tu farsu, da ovoj djeci ostavimo neriješene stvari, nemoj da ovoj djeci u ime straha i borbe za vlastitu poziciju ostavimo nejasno stanje. Kao i ova magla što se navuče i zamuti nam pogled, raziđe se.

Je li vrijeme da kažemo svima onima koji rade o glavi ovoj zemlji, a zovu se našim prijateljima: Dosta više! Nećemo se osloniti na vas, oslonit ćemo se sami na sebe – poručio je Komšić.

Jedan od najvećih ratnih uspjeha generala Alagića je upravo bilo uspješno oslobađanje planine Vlašić. Dana 23. marta 1995. godine u sadjejstvu s jedinicama Trećeg i Prvog korpusa u operaciji Domet 1 oslobođen je najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, kota za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Najveći ratni uspjesi moraju biti obilježeni, a velike priče ispričane te da samo one najveće pobjede ulaze u historiju. Takva je zasigurno ona koja je pisana na Vlašiću.

Obilježavanjem ovakvih manifestacija zajedno čuvajmo uspomenu i kulturu sjećanja na veličanstvenu i časnu borbu ARBiH u odbrani naše domovine.

Program na Vlašiću bit će nastavljen na Ljutoj gredi gddje će je planirano, obraćanje generala i muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića.

(A.N./Preporod.info)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close