BiHPolitika

Vladu FBiH moguće je formirati bez Bosanskohercegovačkog bloka

Stranci demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) nisu potrebni ni Bosanskohercegovački blok, a ni Savez za bolju budućnost (SBB) da bi formirali vlast u Federaciji BiH. Vladu FBiH moguće je formirati i s manjim strankama poput A-SDA, PDA, HDZ 1990 i dijelom Nezavisnog bloka.SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima 27 zastupnika, HDZ BiH zajedno sa satelitima 16 zastupnika, PDA četiri zastupnika, HDZ 1990 dva zastupnika i A-SDA dva zastupnika. Uz SDA su minimalno dva parlamentarca iz Kluba Nezavisnog bloka, što znači da ove stranke zajedno imaju 53 ruke, odnosno većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji ima ukupno 98 zastupnika. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije nekoliko mjeseci najavio je da će se njegova stranka okrenuti manjim političkim subjektima ukoliko Bh. blok, u kojem se nalaze SDP, DF i Naša stranka, odbiju ući u koaliciju sa SDA. 

Iako su izbori završeni u oktobru 2018. godine, predsjednici političkih stranaka u sastavu Bh. bloka Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović još uvijek se nisu dogovorili da li žele u mandatu od 2018. do 2022. godine biti vlast ili opozicija. 

U međuvremenu je SDA, vidno nezadovoljna sporošću i neodlučnošću Bh. bloka, započela proces pregovaranja s manjim političkim strankama. Izetbegović je u petak potpisao koalicioni sporazum sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) koji sadrži principe saradnje i djelovanja ovih stranaka u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Isti dan SDA je potpisala koalicioni sporazum sa predsjednikom Kluba Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Eldinom Vračom. Još uvijek nije skroz poznato u ime kojih zastupnika je potpisan sporazum jer predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić tvrdi da njegova stranka neće koalirati sa SDA. Odnosno, ostaje nejasno da li se Vrači i Elmedinu Voloderu pridružila i zastupnica Dženana Hodžić. 

Posebno važnu ulogu u formiranju vlasti u kantonima, a i na nivou Federacije BiH imati će A-SDA. Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Kluba zastupnika iz reda A-SDA u Parlamentu FBiH Irfana Durića koji nam je rekao kako je njegova stranka u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) od početka bila dio koalicije predvođene Bh. blokom te da su nastojali biti konstruktivan partner. 

“Nažalost, prošle sedmice je postalo jasno da Bh. blok nema kapaciteta da formira vlast, a vrijeme ističe. Odluka o privremenom finansiranju je na snazi samo do kraja marta i nova većina bi već uveliko trebala raditi na pripremi budžeta ako ne želi da život u ZDK stane”, rekao je Durića.

On nam je potvrdio da A-SDA pregovara sa predsjednikom SDA ZDK Miralemom Galijaševićem o pronalaženju realnog rješenja, iako je rano reći da su ove stranke formirale većinu.

“U Unsko-sanskom kantonu, gdje A-SDA vodi procese, uspjeli smo odmah poslije izbora formirati jednu stabilnu koaliciju i zadovoljni smo njenim funkcionisanjem. USK je danas sigurno politički najstabilniji kanton u Federaciji. Vlada premijera Mustafe Ružnića već tri mjeseca radi punom parom. Imamo kvalitetne ministre koji ulažu velike napore da saniraju zatečeno stanje javnih finansija, ali i da pred našim kantonom otvore neke nove perspektive”, kazao je Durića.

Šta se tiče federalne vlasti, on ističe da nikakvi zvanični razgovori sa SDA nisu u toku. 

“Koliko mi je poznato potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić je dobio zaduženje da ostvari kontakte sa nama, ali radi to na neki nama neprihvatljiv neformalan način. Iz medija znamo da je puno ozbiljnije pristupio zadatku građenja odnosa sa SNSD-om. Tako da u ovom trenutku ne možemo govoriti o nikakvim naznakama da A-SDA uđe u sastav većine na federalnom nivou”, rekao je Durića.

U prijevodu, ulazak A-SDA u koaliciju sa SDA na nivou Federacije BiH ovisit će u sposobnosti predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Unsko-sankom kantona (USK) Šemsudina Dedića koji se ne nalazi u zavidnoj situaciji s obzirom na to da je SDA izbačena iz vlasti u USK.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close