Vladimir Putin: Milioni širom svijeta Ameriku više ne vide kao model demokratije, nego kao zemlju koja se oslanja isključivo na sirovu silu

Ruski predsjednik Vladimir Putin direktno se obratio američkom narodu po pitanju krize u Siriji – u komentaru objavljenom u New York Timesu upozorio je da bi američki vojni udar na Siriju mogao izazvati novi val terorizma.

“Potencijalni američki udar protiv Sirije, uprkos snažnom protivljenju mnogih zemalja i važnih političkih i vjerskih lidera, donijet će nove nevine žrtve i eskalaciju, koja bi sukob mogla proširiti i daleko izvan sirijskih granica. Udar bi povećao nasilje i izazvao novi val terorizma. Mogao bi potkopati multilateralne pokušaje da se riješi iranski nuklearni problem i izraelsko-palestinski sukob i dodatno destabilizirati Bliski istok i sjevernu Afriku. Cijeli sistem međunarodnog prava i reda mogao bi izbaciti iz ravnoteže”, piše Putin.

Ruski predsjednik upozorava da se u Siriji ne odvija bitka za demokratiju, nego oružani sukob između vlade i opozicije.

“U Siriji je malo boraca za demokratiju. Ali je više nego dovoljno boraca Al-Qa'ide i ekstremista svih boja koji se bore protiv vlade. State Department je označio Front Al-Nusra i Islamističku državu Iraka i Levanta, koje se bore s opozicijom, kao terorističke organizacije. Ovo je unutarnji sukob koji potiče dostava stranog oružja opoziciji, jedan od najkrvavijih u svijetu”, piše Putin.

Ponovio je stav Rusije da je napad hemijskim oružjem 21. augusta vjerovatno izvela opozicija, upravo kako bi izazvala intervenciju te upozorio da postoje izvještaji da militanti spremaju još jedan napad, “ovaj put protiv Izraela”.

“Alarmantno je da su vojne intervencije u unutarnje sukobe u stranim zemljama postale uobičajene za Sjedinjene Države. Je li to u dugoročnom interesu Amerike? Sumnjam. Milioni ljudi širom svijeta Ameriku više ne vide kao model demokratije, nego kao zemlju koja se oslanja isključivo na sirovu silu i koja sastavlja koalicije pod sloganom ‘ili ste s nama ili protiv nas'”, piše Putin.

Kaže i kako se sila pokazala “nedjelotvornom i besmislenom” te podsjeća na lošu situaciju u Afganistanu, na Libiju koja je podijeljena na plemena i klanove, građanski rat u Iraku.

Objava njegova komentara dolazi neposredno prije današnjeg sastanka američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog šefa diplomacije Lavrova, koj će danas u Ženevi razgovarati o detaljima ruskog plana prema kojem bi Sirija izbjegla vojnu intervenciju ako pristane svoje hemijsko oružje staviti pod kontrolu međunarodne zajednice.

Dok se diplomatski napori nastavljaju, sirijska vojska pod kontrolom Bashara al-Asada pokušava ponovno zauzeti kršćanski grad Malulu, koji su tijekom vikenda zauzeli pobunjenici, uključujući snage al-Nusre.

(Jutarnji.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close