Tržište kapitala odumire, brokeri pakuju kofere!

Tržište kapitala, vrata za ulazak stranog novca u BiH, faktički, odumire. Kako saznaje naš list, većina brokerskih kuća koje posluju na Sarajevskoj berzi gasi poslovanje ili ga preusmjerava, jer gotovo da i nema prometa i ulaska svježeg novca.

Iako je u Federaciji bilo 14 brokerskih kuća, u poslu ih je ostalo 10, ali i od toga polovica „vegetira” čekajući bolje dane ili praveći planove za drugi biznis. Stručnjaci smatraju da će preživjeti samo pet do šest brokerskih kuća.

Nema posla

Muamer Hadžić, direktor „General Brokera”, potvrdio je za naš list da ova kompanija sprema prestanak rada na berzi i prelazi u oblast konsultantskih usluga.

– Jednostavno, nema dovoljno posla. Kod nas vlada tzv. bankocentrični sistem, u kome je kredit jedini izvor svježeg kapitala, a banke sve teže odobravaju zajmove. Rijetko ko dolazi na ideju da kroz dionice dođe do kapitala. Sve to se odražava na ukupno ekonomsko stanje u državi – kaže Hadžić.

Odumiranje tržišta kapitala snažan je indikator da bh. privredu čekaju još teži dani. To govori da strani investitori nemaju nikakav interes da ulažu, pa ni u već uhodane biznise, a kamoli u tzv. greenfield, direktne investicije, koje predstavljaju još veći rizik od obične kupovine dionica.

Dobro upućeni izvori našeg lista ističu da među bankarima i konsultantima za ulaganje, koji na koncu daju mišljenje vlasnicima kapitala, važi nepisano pravilo da se „u BiH zbog velikog rizika, političkih previranja i pravne nesigurnosti ne sugerira ulaganje više od pet miliona maraka”.

Istekao mandat

I Hadžić ističe da strani ulagači sve dobro analiziraju, a visokom riziku kumuje pravna nesigurnost.

– Situacija s Komisijom za vrijednosne papire FBiH, čijim je članovima istekao mandat, samo potvrđuje da je BiH nesigurna za ulaganje novca. Iako smatram da postoje poslovi u BiH u koje se isplati uložiti, svakog investitora bih morao upoznati i s tim slučajem, kao i s ostalim problemima s likvidnošću ekonomije – navodi Hadžić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close