PolitikaZDK

Vlada ZDK osigurala vanredni prevoz za 23 učenika Fatića i Branošice u Begovom Hanu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost menadžmentu OŠ“Begov Han” Begov Han Žepče za organizovanje i osiguranje dodatnogbesplatnog prevoza za 23 učenika na relaciji “Begov Han – Fatići –Branošica – Begov Han”. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu isport ZDK će za vanredni prevoz učenika iz zaselaka Fatići i Branošicado kraja ove školske godine izdvojiti dodatnih 15.200 KM.

Prevoz je osiguran na zahtjev školskog odbora, jer je put do zaselakaFatići i Branošica u izuzetno lošem stanju, sa dosta krivina, bez trotoara ibankina te oko kilometar makadama koji prolazi kroz područje bez uličnerasvjete. Učenici na putu do škole svakodnevno pješače tri i više kilometara.

U to su se jučer lično uvjerili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu isport Spahija Kozlić i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić koji suposjetili Fatiće u pratnji direktora škole Nevresa Memčića i predsjednikaškolskog odbora Selvera Jusufovića.

“Uvažili smo zahtjev školskog odbora, a sada očekujemo od OpćineŽepče da obezbijedi zimsko održavanje lokalnog puta. Ovo je šesnaesta vanrednalinija koju smo uveli u tekućoj školskoj godini, što iziskuje značajnafinansijska sredstva, a u odnosu na prošlu godinu to je pet novih linija”,kazao je ministar Kozlić.

Najavio je rigorozne kontrole vanrednog prevoza, što je dopisom zatražioi od uprava osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, s obzirom na saznanja ozloupotrebama najčešće kroz spajanje autobusnih linija, organizovanje prevozaautomobilima i drugim neprikladnim prevoznim sredstvima, a insistirat će se ina strožijim kontrolama ispravnosti vozila.

Pres služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close