Vlada ZDK o Veleprometu vanredno

Zbog izuzetno teške situacije kao i potrebe da se što prije sanira stanje u visočkom privrednom društvu „Velepromet“ koje već godinama posluje s gubitkom, u ponedjeljak (3.2.2014) je Vlada Zeničko-dobojskog kantona vanredno zasjedala. Razmatrano je trenutno stanje u ovom preduzeću kao i revizorski izvještaji o firme u pšroteklom periodu.

S obzirom da je Vlada Kantona stopostotni vlasnik ovog preduzeća i ima funkciju Skupštine, to je donesena odluka da se do četvrtka (06. 02. 2014.) pripreme materijali i sazove Skupština društva kako bi se mogao pokrenuti proces pravne regulacije ovog preduzeća koje je upisano u registar sa nultim kapitalom, ali i brojnim drugim nepravilnostima koje su, između ostalog, i uzrokovale da se situacija nije mogla razriješiti sve do danas.

Da bi se veoma kompleksna pravna, ali i finansijska situacija u Veleprometu uspješno razriješila te radnicima uvezao staž i spasilo preduzeće od daljnjeg otuđenja imovine i kapitala, danas je odlučeno da se odmah nakon održavanja Skupštine pokrenu aktivnosti u suradnji sa pravosudnim organima i Agencijom za privatizaciju ZDK na pripremi dokumenata za prodaju objekta „Vema“ Visoko putem male privatizacije. Nakon zasjedanja Vlade u funkciji Skupštine „Veleprometa“ narednog četvrtka, steći će se zakonska osnova za izvlačenje ovog preduzeća iz dubioze koja je do ove godine narasla toliko da je gubitak nadmašio kapital preduzeća koje u svom sastavu ima brojne poslovne prostore i robnu kuću Vema. Pored toga, angažovani su i istražni organi koji će utvrditi ko je i na koji način krčmio imovinu „Veleprometa“ te ko su odgovorni za današnje teško stanje u ovom nekad uspješnom privrednom društvu.

Na ovoj sjednici donesena je i odluka da se za punomoćnika državnog kapitala u preduzeću „Nova trgovina „ Žepče, koje je također u teškoj situaciji, imenuje diplomirani ekonomista Ivica Mandura, trenutno na funkciji savjetnika premijera Zeničko-dobojskog kantona.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close