Vlada ZDK nema novca za pomoć “Krivaji”

Hitan sastanak koji bi mogao biti prekretnica u radu i postojanju zavidovićkog preduzeća „Krivaja“, nije donio očekivane rezultate u smislu obećanja o finansijskoj pomoći od strane Vlade ZDK.
Naime, prema informacijama koje su prezentirane ovom prilikom, situacija u “Krivaji” bi do kraja sedmice mogla krenuti samo u dva moguća smjera, zatvaranje preduzeća i unovčavanje imovine ili smanjenje broja radnika i ostavljanje zdravog dijela firme uz obezbjeđenje sirovine za rad.
Razlog za alarmiranje svih institucija koje imaju i najmanje ingerencije kada je u pitanju “Krivaja” jeste, prema riječima stečajnog upravnika Muharema Hozića,  pad realizacije proizvodnje za 40 posto i nemogućnost zadržavanja preko hiljadu radnika.

 

 

Vlada ZDK, Uprava i Sindikat preduzeća snose dio odgovornosti

 

Iscrpljeni su svi resursi kada su u pitanju dobavljači sirovine. Postojeći nivo proizvodnje nije dovoljan da održi radna mjesta za 1.200 radnika, koji realno nemaju posla. Unovčavanje imovine treba biti posljednja opcija, ali nije isključena – kazao je Hozić.

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić radnicima “Krivaje” nije dao lažnu nadu u smislu obećanja u milionima koja su potrebna da barem kratkoročno izvuku iz krize ovo preduzeće. Upućena je i kritika na račun menadžmenta firme koji nije ponudio stečajni plan. Razmatran je prijedlog o garanciji koju bi Vlada ZDK eventualno mogla dati Šumskom privrednom društvu kako bi se nakon nekoliko nekoliko mjeseci zastoja ponovo dobavljala sirovina od pomenutog društva.

 

Ozbiljnost situacije povukla je žustru raspravu i teške riječi upućene na račun Vlade, menadžmeta, ali i sindikata preduzeća. Iako je dosadašnji stav predstavnika radnika bio da u “Krivaji” ostaju svi uposlenici ili nijedan, na sastanku je rečeno kako je prioritetno uvezivanje staža, te da će radnici tražiti tu vrstu prava pod svaku cijenu. Očekivanja su trenutno samo usmjerena na milionsku garanciju koju bi Vlada ZDK trebala dati Šumskom privrednom društvu za isporuku oblovine, kako se mašine u preduzeću ne bi u potpunosti ugasile.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close