Ostali sportoviSport

Vlada ZDK interventno odobrila 12.000 KM za nabavku lopti za osam klubova sjedeće odbojke

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona interventno jeklubovima sjedeće odbojke u ovom kantonu dodijelilo po 1.500 KM za nabavkusetova od po devet profesionalnih lopti u skladu sa propozicijamaParaolimpijskog komiteta BiH.

Lopte marke “Molten” dobili su Klub sjedeće odbojke “Zenica 92” Zenica, Invalidski odbojkaški klub “Bosna” Zenica, Sportsko društvo RVI “Kakanj 92” Kakanj, Invalidski odbojkaški klub “Zavidovići” Zavidovići,
Invalidski odbojkaški klub “Auto servis Huso” Maglaj, Odbojkaški klub invalida “Breza” Breza, Odbojkaški klub invalida “Breza 304” i Klub sjedeće odbojke “Čelik 07” Zenica.

Iste lopte koristit će se na narednim Paraolimpijskim igrama u Tokiju,tako da će se klubovima i članovima nacionalne reprezentacije na ovaj načinomogućiti da steknu rutinu i obave kvalitetne pripreme za nastup na ovomtakmičenju.

“Ponosni smo što imamo priliku da doprinesemo razvoju invalidskogsporta. Ovoj populaciji nije potrebna pomoć, nego podrška na koju s naše straneuvijek mogu računati”, kazao je premijer Mirza Ganić,uručujući ugovore predstavnicima klubova koji se natječu u tri grupe takmičenjau BiH.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković je naglasio da se radi ovanrednim sredstvima te da se svake godine za podršku invalidskom sportuizdvoji oko 100.000 KM. Potvrdio je opredjeljenje Vlade i resornog ministarstvada nastave podržavati invalidski sport kao jedan od najboljih načinarehabilitacije ove populacije, navodeći da se od 10,6 miliona KM, koliko je iznosiobudžet ovog ministarstva za 2019. godinu, između 20 i 30 posto utrošilo zapotrebe ratnih vojnih invalida.

Hajrudin Zekić, predsjednik Saveza sjedeće odbojke ZDK,izrazio jezahvalnost aktuelnoj Vladi ZDK što je nastavila politiku prethodne Vlade, kojaje za četiri godine mandata za invalidski sport izdvojilaoko 800.000 KM, što jena nivou godišnjeg budžeta za sport u ovom kantonu.

Pres služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close