Vlada ZDK-a je rastrošna

Aktuelna Vlada Zeničko-dobojskog kantona nije ispunila svoju misiju. Život građana je drastično pogoršan usljed loših kadrovskih rješenja ili nekompetentnosti pojedinih funkcionera, sporosti u najavljenim reformama, viziji i prilagođavanju ekonomskoj situaciji. Sve to uticalo je na efekte i konačnu lošu ocjenu rada kantonalne Vlade. Ovo je danas kazao Almedin Aliefendić, zastupnik u Skupštini ZDK-a.

(Oslobođenje)

On je objasnio kako je “populistička i teatarska politika koju pokazuje skupštinska većina i Vlada ZDK-a, predvođena SDP-om i SBB-om, neodgovorna i pogubna za sve narode i građane Kantona”.

– Zbog navedenih i drugih loših rezultata, objasnili smo da ne možemo i nećemo podržati izvještaj o radu Vlade za 2012, a danas najavljujemo da je izvještaj o izvršenju budžeta ZDK-a za prošlu godinu neprihvatljiv za zastupnike SDA u Skupštini Kantona. Stvarni deficit kantonalnog budžeta za 2012. je 28 miliona KM, od kojih je 16 miliona prikazano u zvaničnom izvještaju i 12 miliona prenesenih obaveza u tekuću godinu. Ta obaveza nije izmirena u cijelosti u prvom kvartalu 2013, te je uz zabrinjavajuće loše punjenje budžeta u ovoj godini ugrožena stabilnost i likvidnost budžeta Kantona, istakao je Aliefendić.

Prema njegovim riječima, do toga je dovelo i rastrošno i nedomaćinsko ponašanje funkcionera većine u smislu trošenja javnih sredstava za upošljavanje političkih funkcionera po ugovoru o djelu (iako Zakon o državnoj službi poznaje isključivo instituciju konkursa), enormno visoke reprezentacije – a posjeta predsjednika SDP-a Lagumdžije i premijera Nikšića, veli, koštala je građane ZDK-a 1.900 KM, jer je račun ispostavljen uredu premijera. Tu su i nabavke novih službenih vozila za direktore Zavoda zdravstvenog osiguranja i onog za zapošljavanje.

Ibrahim Šišić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK-a, osvrnuo se na finansijsko poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, koji je za 2012. imao prihod od 131,6 miliona KM, što je za 4,5 posto manje u odnosu na izvršenje u 2011, odnosno za 10,2 posto  manje u odnosu na plan. Rashodi su ostvareni u iznosu 146,2 miliona KM što je za 5,8 posto više u odnosu na izvršenje u 2011. ili 0,3 posto manje u odnosu na plan.

Naglasio je kako je ostvaren deficit od 14,5 miliona KM, te da su jasne implikacije ovog finansijskog izvještaja na rad zdravstvenih ustanova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close