Vlada krenula u uspostavu trajnog revolving fonda za finansiranje projekta

Vlada FBiH je dala saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za uspostavu trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, namijenjenog dugoročnom finansiranju projekata kroz kredite, a u skladu s programom koji će biti donošen svake godine.

“Fond će činiti dio sredstava koja su preostala na računu namjenskog depozita otvorenog kod Razvojne banke FBiH i Union banke d.d. za realizaciju kreditnih sredstava po Programu “Pozajmljivanje i učešće u dionicama – Ostala domaća pozajmljivanja”, u ukupnom iznosu od 6.367.999,02 konvertibilnih maraka, eventualno preostalih sredstava nakon raspodjele za 2014. godinu na stavci “Izdaci za finansijsku imovinu – Ostala domaća pozajmljivanja”, te sredstva koja će biti osigurana iz Budžeta FBiH za 2015. godinu ovom ministarstvu, kao i onih koja će korisnici vraćati prilikom otplate već dodijeljenih i svih budućih kredita”, ističu iz Vlade.

U obrazloženju Odluke se navodi da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, počev od budžetske 2012. godine, prešlo, s dotadašnjeg načina raspodjele bespovratnih grant sredstava, na dodjelu povoljnih kredita plasiranih putem banaka, i to u prvoj godini putem Razvojne banke FBiH, a nakon toga putem Union banke.

Budući da je ovakav način dodjele sredstava u narednom periodu opredjeljenje Federalne vlade, a sve u cilju što veće kontrole namjenskog utroška sredstava, uspostavljen je trajni revolving fond.

ekpaija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close