SDP politika: Mikulić i Grabovica obrću milione na zatvorenicima?

Nezavisna komisija za praćenje uvjeta boravka u zatvorima u FBiH već godinu čeka da joj Ministarstvo pravde FBiH, sa Zoran Mikulićem (SDP) na čelu, odgovori zbog čega su cijene usluga telekom operatera T3, koje koriste zatvorenici u FBiH, mnogo više, a kvalitet veze znatno lošiji, saznaje “Dnevni avaz”.

Sklopljen ugovor

Komisija je u izvještaju od prošle godine iskazala zabrinutost cijenom i uslugom ovog operatera s obzirom na brojne pritužbe zatvorenika koji mogu jednom dnevno koristiti telefonsku govornicu u trajanju od deset minuta.

Uostalom, nejasno je i kako je firma koju je osnovao Mikulićev stranački kolega Elvedin Grabovica (SDP), aktuelni direktor “Elektroprivrede BiH”, uopće dobila ovaj višemilionski posao. Pogotovo je nepoznanica na koji je način sklopljen ugovor između zatvora, Ministarstva pravde FBiH i firme T3.

– Još primamo pritužbe na rad ovog operatera, jer se osuđenici žale da su im cijene razgovora više. No, mi smo sve to naveli u svojoj preporuci Ministarstvu pravde FBiH, ali nikada nam nisu odgovorili zašto je to tako te šta su učinili da se ovaj problem riješi. Pogotovo jer usluge ovog operatera i dalje koriste u zatvorima – kaže za “Avaz” Mile Lasić, predsjednik Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zatvorima u FBiH.

Zanimljivo je da su usluge fiksne telefonije operatera T3 skuplje u prosjeku za dva feninga od usluga druga dva najveća operatera u našoj zemlji.

– Ovo se mora riješiti, jer je Ministarstvo pravde jedino nadležno za tendersku proceduru – navodi Lasić.

Smišljena priča

Iz izvora bliskih Centralnom zatvoru Sarajevo saznajemo da je operater T3 od samog starta forsiran kako bi dobio ovaj višemilionski posao.

– Iako je operater T3 znatno skuplji, on je prije dvije godine, jednostavno, nametnut svim zatvorima. No, ne treba govoriti šta povezuje Mikulića, Grabovicu i firmu T3 i koji je njihov interes. Ovo je jedna dobro smišljena priča koja ima samo jedan cilj, a to je ekstraprofit. Godišnje se obrću milioni KM. Ovo trebaju nadležni ispitati, jer sve miriše na novu aferu sličnu onu s elektronskim narukvicama – kaže naš sagovornik.

Ko sve stoji iza T3

Firma T3 – od svog osnivanja 2005. godine – vlasnike je mijenjala pet puta. Posljednjim upisom vlasnici operatera T3 su firme iz Švicarske, Lihtenštajna i Velike Britanije.

Firma “Lunaco Establishment“ Lihtenštajn, koja ima svoj kapital u T3, jedna je od offshore kompanija koje posluju u BiH. Poslovanje ove firme uvijek se vezivalo uz kadrove SDP-a. Nezvanično saznajemo da se Grabovica i dalje vodi kao jedan od suvlasnike ove firme, iako je navodno prodao svoj udio.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close