Američka “R2P”: Ista strategija za Ukrajinu, Jugoslaviju i Libiju

WASHINGTON – Američka “Odgovornost za zaštitu” ili “R2P” razorila je Srbiju i Libiju, a sada se isto dešava u Ukrajini – tvrdi Toni Kartaluči, geopolitički analitičar. Radi se o geopolitičkom oruđu koje Zapad koristi da, nakon temeljne destabilizacije države preko naoružanih zastupnika za vojne intervencije, promjene režima i  okupacije,  preorijentiše zemlju ekonomski i sociopolitički.

Autor podsjeća na tekst, koji je ranije objavo kanadski dnevnik “Nešnel post”, u kojem je otkriveno  da su nakon NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, militanti iz Al kaide ušli na Kosovo kako bi pomogli albanskim ekstremistima iz OVK da pokrenu terorističku kampanju na srpske mete u regionu.

Neimenovani zapadni zvaničnik rekao je da su mudžahedine finansirali Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. “To su bili plaćenici koji nisu vodili glavnu riječ na Kosovu, već ih je OVK koristila za prljave poslove“, rekao je ovaj zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan.

Na taj način NATO je ubrzao  izbijanje rata, a potom je sukob proširen kroz namjernu obuku, finansiranje i naoružavanje terorista ubačenih u region sa određenim ciljem stvaranja dovoljno krvoprolića da bi se opravdala intervencija Alijanse i kasnije geopolitičko preuređenje Srbije.

U Libiji 2011. godine Zapad ne samo da je otvoreno finansirao i naoružavao mrežu Al kaide “Libijsku islamsku borbenu grupu” /LIFG/, već su takozvane zločine, o kojima se izvještavalo na Zapadu kako bi se aktivirala “odgovornost na zaštitu”,  izmislili  libijski “borci za ljudska prava”.

Doktor Sliman Bušujgur iz američko-francuske “Libijske lige za ljudska prava” otvoreno je priznao a da su “zločini”, koje je NATO iskoristio za intervenciju u Libiji, izmišljotine i da je Zapad organizovao okupljanje 70 nevladinih organizacija, za koje on navodi da su već bile dobro “poznate”.

U dokumentarnom filmu pod nazivom “Laži iza humanitarnog rata u Libiji: Nema dokaza!” Bušujgur je otvoreno priznao da ni na koji način nije mogao doći do podataka o broju zločina o kojima je govorio i da su svi brojevi nazivani “pretpostavkama”  koje potiču  ne iz dokumentovanog rada na terenu, već od opozicionog rukovodstva.

Drugim riječima, to su neosnovane tvrdnje koje su iznijeli pristrasni izvori, isprani kroz “provjerene” zapadne nevladine organizacije.

Za razliku od Srbije i Libije, gdje je Zapad zavisio od izmišljene priče i namještenih zločina da bi vlade, koje žele da svrgnu, došle na zao glas, u Kijevu je na vlast došao režim koji podržava SAD, a otvoreno prihvata ideologiju nacizma.

U izvještajima koje je objavljivao čak i “BBC”, Zapad priznaje da su ovi rasistički, netrpeljivi fašisti predvodili takozvani “Evromajdan” – pobunu kojom je sa vlasti svrgnuta demokratski izabrana Vlada Ukrajine.

U video izvještaju britanske medijske kuće pod nazivom “Neonacistička prijetnja u novoj Ukrajini” prikazana je otvorena mržnja neonacista prema Rusima i Jevrejima. Oni su se naoružani slobodno kretali po Kijevu i silom okupirali kancelarije političkih neistomišljenika.

Vjerovalo se da su snage koje su naoružane, represivne i šire ideologiju rasizma, netrpeljivosti i netolerancije, glavni kandidati za sankcije Zapada i prijetnje oružanom intervencije radi zaštite žrtava ozbiljnih zlostavljanja.

Umjesto toga, Zapad je sa entuzijazmom prihvatio novi režim, stajući u njihovu odbranu u obliku finansija, diplomatije pa čak i vojno.

Američki senator Džon Mekejn je čak pozivao Zapad da krene sa brifingom  i naoružavanjem nacističkih militanata i da im pomognu da što dublje uđu u zvanični Kijev.

Za Rusiju, koja se graniči sa Ukrajinom i ima zajedničku historiju, sličnu kulturu i jezik, režim u Kijevu ne samo da predstavlja prijetnju po Ukrajince ruskog porijekla, već i direktnu opasnost i po njenu unutrašnju bezbjednost – navodi Toni Kartaluči, geopolitički analitičari i novinar iz Bangkoka, čije članke objavljuju brojne internet stranice.

Zapad je već dugo prisutan duž periferije Rusije, što je posebno izraženo kroz  NATO, koji Moskvu  geopolitički okružuje preko Mađarske, Poljske, Bugarske, Estonije, Letonije, Litvanije, Rumunije, Slovačke ,Slovenije,  Albanije, Hrvatske, Gruzije….

Tu je i otvoreno političko mješanje u pitanja zemalja poput Bjelorusije uz pokušaj  da se izazove slična političku nestabilnost, koja je zahvatila Ukrajinu, kako bi sa vlasti bila uklonjena proruska vladu i zamjenjena prozapadnim režimom.

Nacistički fanatici, koji su okupirali Kijev, ideološki su slični  opoziciji  koju podržava SAD unutar same Rusije, koja želi da stvori sličnu razornu nestabilnost širom ruske teritorije, kao što je to viđeno tokom “Evromajdana” – zaključuje Kartaluči.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close