Na uzgoju prepelica mjesečno se može zaraditi prosječna plaća

Uzgoj japanskih prepelica nije mnogo zahtjevan posao, a može biti odličan izvor prihoda, kaže u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Sejo Naser (55) i sarajevskog naselja Jarčedoli. On se uzgojem prepelica bavi već nekoliko godina, jer je shvatio da u pedesetim godinama, teško može pronaći posao za sebe u nekoj od sarajevskih firmi.

Naser sada ima jato od 70 prepelica koje mu dnevno donesu oko 50 jaja. Na tržištu to stoji blizu 20 KM, s tim da jedan dio, kaže, mora vratiti prepelicama za hranu. Prema njegovim procjenama, dovoljno je imati između 350 i 400 prepelica kako bi zaradio prosječnu plaću u Federaciji, ili oko 800 KM.

– Uzgoj prepelica je jako lijepo i plemenito zanimanje. To nije čak ni zahtjevan posao, niti su potrebne velike investicije. Držite ih u kavezima. U manje od jedan metar kvadratni stane oko 25 prepelica. Važno je jedino da prepelice uvijek imaju kvalitetnu hranu, čistu vodu i da su prostorija i kavezi u kojima borave, također čisti – objašnjava Naser.

Jaja koja Naser proizvodi, kaže, vrlo brzo rasproda. Najčešće ih kupuju roditelji za djecu koja imaju loš imunitet ili slabo jedu.

– Kupuju i sportisti, naročito ovi koji dižu tegove. Jaja od prepelice su prirodni stimulansi za njih jer imaju veliku energetsku vrijednost – objašnjava on.

Naser dodaje da se ljekovitost jaja japanske prepelice spominje i kao lijek protiv povišenog dijabetesa, prekomjernog holesterola, anemije, prepeličija jaja podižu imunitet, popravljaju krvnu sliku…

– Moje mušterije nisu samo iz Sarajeva. Mnogi dolaze iz Mostara, Lukavice ili drugih gradova – kaže Naser.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close