Vlada Federacije BiH o presudama Ustavnog suda FBiH

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je dvije presude u korist premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, te federalnog ministra ministra finansija Ante Krajine.

U presudi koja se tiče zahtjeva premijera i ministra finansija za razrješenje spora sa predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Živkom Budimirom, koji se odnosio na odluku predsjednika o smjeni ministra finansija, navodi se da je Ustavni sud Federacije BiH, nakon provedenog postupka, ocijenio da je navedenom odlukom predsjednika povrijeđeno pravo premijera iz člana IV.B.2.5(.3 ) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, u ovoj presudi se ističe da nije postojao ustavni osnov za donošenje odluke o smjeni ministra Krajine.

Drugom presudom, koja se odnosi na odluku predsjednika FBiH o raspuštanju Revizorskog tima za koordinaciju procesa revizije korisnika boračkih naknada u FBiH, Ustavni sud je utvrdio da predsjednik FBiH nije imao ni ustavno ni zakonsko pravo da donese ovakvu odluku, te je na taj način povrijedio pravo federalnog premijera u izvršavanju federalnih zakona.

Ovim presudama nedvosmisleno je potvrđeno kako su pojedine političke snage u FBiH i visoki funkcioneri FBiH zloupotrebljavali svoje pozicije i pokušavali neustavno i nezakonito blokirati određene procese i tako spriječiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u izvršavanju njenih zakonskih obaveza. Nažalost, takvo djelovanje imalo je za rezultat da je prouzočilo značajne zastoje u provođenju niza bitnih reformskih procesa zbog čega su u konačnici štetu pretrpjeli svi građani FBiH.

Ove presude Ustavnog suda FBiH treba da budu opomena svim funkcionerima u FBiH da prestanu svoje pozicije koristiti za ostvarivanje političkih ili ličnih interesa, i da su dužni djelovati u skladu sa Ustavom i zakonima koji su spornim odlukama predsjednika FBiH prekršeni, što je jasno utvrdio Ustavni sud FBiH.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close