Vlada FBiH uplatila dug MMF-u, izostavljen potpis ministra finansija

Premijer Nermin Nikšić, guverner Centralne banke Kemal Kozarić i predstavnik MMF-a uspjeli su postići dogovor na osnovu kojeg je Federacija izmirila jučer dospjelu ratu prema Međunarodnom monetarnom fondu. Bez uplaćivanja vanjskog duga, Federaciji bi prijetio raskid stand by aranžmana. Vlada Federacije pozdravila je na jučerašnjoj sjednici ovakav potez premijera. Ipak, i dalje ostaju upitne isplate unutrašnjih transfera, koje ne mogu proći bez potpisa ministra finansija.

Na granici regularnosti, kako kaže premijer Nikšić, Federacija je dug prema MMF-u uspjela isplatiti bez ministra finansija. I to samo zato što se u ovom slučaju ne radi o transakcijskim računima jedinstvenog trezorskog računa Federacije, objašnjava premijer. Ipak, niko osim ministra finansija ne može poslati pismo namjere MMF-u o produženju aranžmana, što Federaciju opet stavlja pred novi izazov.

“Danas je krajnji rok. Ako danas pismo ne ode prema MMF-u, ono što je sigurno da se Bord MMF-a sa 22. pomjera na 29. Onda je sasvim izvjesno da prije marta nema razgovora s MMF-om i tada smo ponovno na istoj stvari kao da jučer nismo riješili problem”, pojašnjava Nikšić.

ekapija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close