-TopSLIDEBiHPrivreda

Vlada FBiH pripremila fiskalni paket: Na reinvestiranje nema poreza!

Povećanje minimalne plaće neće značiti i veći teret poslodavcima, budući da je istovremeno planirano i smanjenje doprinosa

Piše: Danijal Hadzovic, avaz

Vlada Federacije BiH, s Nerminom Nikšićem na čelu, do kraja godine namjerava usvojiti set fiskalnih zakona kojima bi se povećala primanja radnika u ovom entitetu, ali istovremeno olakšalo poslovanje.

Veliki broj

U predloženim mjerama nađen je balans između zahtjeva poslodavaca i sindikata. Ono što će svakako najviše obradovati najveći broj građana BiH jeste to da bi minimalna plaća ubuduće u Federaciji trebala biti 1.000 KM. Toliko će iznositi i neoporezivi dio plaće, tj. za 1.000 KM osnovice neće se plaćati porez na dohodak.

Primanja iznad tog iznosa bit će oporezovana jedinstvenom stopom poreza na dohodak.

Povećanje minimalne plaće neće značiti i veći teret poslodavcima, budući da je istovremeno planirano i smanjenje doprinosa. Zbirna stopa doprinosa u FBiH bi s trenutnih 41,5 posto trebala biti smanjena na 28 posto.

Planirane su i izmjene po pitanju poreza na dobit. Naime, stopa poreza na dobit ostat će jedinstvena u iznosu od 10 posto, ali novina koja bi trebala biti uvedena jeste da će reinvestirana dobit biti oslobođena oporezivanja, što bi trebalo dati poticaj za veće investiranje. Također, bit će uveden i porez na dividendu u istom iznosu od 10 posto, koji do sada nije postojao.

Predviđeno je, također, da pripravnicima u trajanju od godinu poslodavci isplaćuju minimalnu plaću uz oslobođenost od plaćanja doprinosa.

Za Vladu FBiH će biti izazovno da popuni budžetske rupe koje će se eventualno pojaviti usljed smanjenja nameta, a jedna od mogućnosti o kojoj intenzivno razmišljaju je online fiskalizacija.

Veća potrošnja

No, efekt ove reforme, odnosno smanjenje doprinosa preusmjerit će se na povećanje minimalne plaće, što će značiti da će i porezno opterećenje s direktnih poreza biti prebačeno na potrošnju, tj. PDV, jer više novca za radnika znači i veću potrošnju.

Također, zamah i razvoj koji bi se ekonomiji dali smanjenjem nameta mogli bi, također, nadoknaditi procentualno smanjenje postotka za državu.

Povučeni iz procedure

Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na plaću. Njima je planirano povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 300 na 800 KM na mjesečnom nivou. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10 na 13 posto za primanja viša od 800 KM.

UKOLIKO bi izmjene zakona o porezima i doprinosima bile usvojene do kraja godine, oni bi stupili na snagu od 1. jula 2024. godine.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close