BiHPrivreda

Vlada FBiH odobrila poticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Današnjom odlukom Vlade FBiH utvrđeni su ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i jedinični iznos naknade za posticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK za 2016. godinu.

Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2016. godini je 8 354 254 maraka, priopćeno je u petak iz Vlade FBiH.

Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2016. godinu utvrđuje se u visini od 0,001 KM/kWh (bez PDV-a), a bit će primjenjivan od 1. januara 2016. godine. Naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i iskazana je kao posebna stavka na računima za električnu energiju.

Sredstva prikupljena po osnovu naknade za podsticanje su prihod Operatora za OIEiEK i namijenjena su za isplatu podsticajnog dijela iz garantovane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvođača, financiranje troškova rada Operatora i plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close