BiHPolitika

Vlada FBiH nije podržala prijedlog povećanja kazni za teška krivična djela

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici nije podržala prijedlog zastupnika Dennisa Gratza (NS) kojim predlaže izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH.

Gratzov prijedlog je obuhvatio povećanje kazni za teška krivična djela, ali i uvrštavanje krivičnog djela povrede osnovnih prava radnika, saopćeno je iz Naše stranke.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici nije podržala prijedlog zastupnika Dennisa Gratza (NS) kojim predlaže izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH. Gratzov prijedlog je obuhvatio povećanje kazni za teška krivična djela, ali i uvrštavanje krivičnog djela povrede osnovnih prava radnika, saopćeno je iz Naše stranke.

“Vlada tvrdi da bi prihvatanje predloženih rješenja imalo za posljedicu značajna odstupanja i razlike u odnosu na krivične zakone na drugim nivoima vlasti u BiH. Dakle, dok se u RS redovno radi na izmjenama Krivičnog zakona bez ikakvog osvrta, mi nastavljamo insistirati na usklađivanju četiri krivična zakona, misleći tu na državni, dva entitetska i onaj Brčko distrikta BiH. Najveću cijenu toga smo platili zaostajanjem u prilagodbi Krivičnog zakona promjenama u društvu. Naprimjer, nova krivična djela koja se tiču povrede osnovnih prava radnika su već u jednom dijelu prihvaćena u drugom bh. entitetu, te ne razumijem gdje leže odstupanja”, kazao je Gratz, navodi se u saopćenju.

Gratz je najavio da će u narednom periodu okupiti izabrane predstavnike iz opozicije u Parlamentu Federacije, te da će pripremiti novi i širi prijedlog izmjena.

“Nama nije problem ako oni odbiju naše prijedloge te daju svoje obrazloženje, te prepuste sudu javnosti da li je naš prijedlog ili njihovo zagovaranje zadržavanja trenutnog stanja bolje. Problem je što naša rješenja ne mogu ni doći do dnevnog reda Parlamenta”, zaključio je Gratz.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close