BiHPolitika

Vlada FBiH: Nećemo pristati na ucjene

Danas su u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu nastavljeni pregovori koji traju već duži period, a u vezi s primjenom Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, kojim su od sredine 2013. godine ovoj kategoriji umanjena prava po osnovu penzija koje su ostvarivali prije primjene ovog zakona, saopćeno je iz Vlade FBIH.

Predstavnici Koordinacije su istakli i problem primjene prethodnih zakonskih i podzakonskih rješenja, naročito raznih uredbi, koje nisu na adekvatan način regulisale prava na ostvarene penzije ove kategorije i što je u velikoj mjeri zakomplikovalo socijalno-ekonomski položaj ove boračke populacije. Iskazali su zadovoljstvo što je ova vlada jedina koja je konačno odlučila da ovo pitanje uredi na jednooobrazan način izmjenom zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast.

Predstavnici Federalne vlade su istakli da ova vlada neće pristati na bilo kakve ucjene i pritiske u formi protesta.  Naglasili su da se izmjeni ovih zakonskih rješenja pristupilo isključivo s ciljem pravičnog uređenja i ujednačavanja prava pripadnika ove kategorije koja su do sada u odnosu na druge bila u velikoj nesrazmjeri. Sredstva za ove namjene mogu biti preraspoređena samo iz raspoloživog obima sredstava koja se izdvajaju budžetom za branilačku populaciju i koja neće biti moguće povećavati.    Istaknuto je da je opredjeljenje Vlade FBiH dugoročna stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema Federacije, a nikako kratkoročne i populističke mjere. Stav je Vlade Federacije i da bi se uvođenjem novih prava, proizveo krah penzionog sistema Federacije od kojeg ovisi 400.000 penzionera.

Dogovoreno je i da će Vlada FBiH u roku od 10 dana u Parlament FBiH uputiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata na očitovanje, a primjena njegovih rješenja zavisit će od obavezne zakonske procedure, koja bi trebala biti završena u roku do tri mjeseca.

Nakon ovoga Vlada Federacije će početi sveobuhvatnu i brzu reformu ove oblasti, uspostavljanjem Jedinstvenog registra boračke populacije koji će sadržavati sve potrebne podatke o ovoj kategoriji, jer pojedinci ostvaruju primanja po različitim osnovama iz više izvora, dok su najvećem broju pripadnika boračke populacije uskraćena osnovna prava. Namjera  je Vlade Federacije BiH da na ovaj način  prava boračke populacije moraju biti jasna, pravedna i pravična, stoji u saopćenju Vlade FBIH.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close