Visoko: Oduzeta automatska puška i 395 metaka, a B. Mahali Kalašnjikov i pištolj

Ovlaštena službena lica Policijske stanice Visoko su, vršeći potrebne provjere u okviru operativnog rada na rasvjetljavanju krivičnih djela izvršenih u proteklom periodu na području općine Visoko, dana 09.04.2013. godine, oko 21,00 sati, u mjestu Prijeko, općina Visoko, izvršili kontrolu parkiranog vozila marke «Peugeot», crne boje, registarskih oznaka A68-J-757, u kojem su se nalazila dva muška lica, koja su tom prilikom legitimisana, te je utvrđeno da se radi o licima:

– K.A., rođen 1987. godine,  nastanjen u Visokom,
– D.I., rođen 1988. godine, nastanjen  u Kaknju.

Izvršenim pregledom navedenih lica i vozila, kod lica D.I. policijski službenici su pronašli  jedan metalni bokser, dok je pregledom prtljažnika u vozilu pronađena jedna automatska puška, za koju je utvrđeno da pripada licu K.A.

O navednom je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je ovlastio policijske službenike za vršenje uviđaja, kao i poduzimanje potrebnih mjera i radnji na dokumentovanju svih bitnih činjenica.

Pored automatske puške, u prtljažniku vozila je pronađena jedna pvc kesa sa tri okvira od automatske puške, te 395 komada bojeve municije calibra 7,62 mm.

Pronađeno oružje i municija su oduzeti od lica K.A., koje je nakon toga lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. KZ FBiH.

Od lica D.I. je privremeno oduzet metalni bokser, te će nakon poduzimanja potrebnih mjera i radnji protiv istog Općinskom sudu u Visokom biti dostavljen izvještaj o počinjenom prekršaju.

Na osnovu operativnih saznanja da nepoznata lica, na lokalitetu Ravnice, iznad naselja Buzić Mahala, općina Visoko, često koriste vatreno oružje pucajući iz istog, policijski službenici Policijske stanice Visoko su dana 01.04.2013. godine izvršili provjere navedenog lokaliteta, kojom prilikom su pronađene 4 čahure koje pripadaju automatskom naoružanju. Operativnim provjerama na terenu došlo se do saznanja da se u vezu sa navedenim aktivnostima mogu dovesti dva lica: B.N. i M.I., oba iz Visokog. Navedena lica su u službenim prostorijama ispitana u svojstvu osumnjičenih, kojom prilikom se došlo do saznanja da navedena lica u svojim kućama posjeduju vatreno oružje, kao i određeni broj municije.

Dana 08.04.2013. godine, u mjestu Buzić Mahala, pretresom kuća i pomoćnih objekata koje koriste navedena lica, policijski službenici su pronašli i od lica B.N. privremeno oduzeli automatsku pušku marke „Kalašnjikov“ sa preklopnim kundakom, te 6 okvirova od automatske puške sa 177 komada puščane municije kalibra 7,62 mm, dok su od lica M.I. privremeno oduzeli jedan pištolj marke „Zastava“, kalibra 9 mm, i dva okvira sa jednim metkom 9 mm, za kojeg isti ne posjeduje odobrenje za držanje i nošenje oružja, odnosno isti je dobio u zalog za novčani dug od lica F.S. iz Visokog. Izvršenim provjerama utvrđeno je da navedeni F.S. ima odobrenje za držanje i nošenje navedenog pištolja.

Nakon dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Visoko biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv lica B.N., rođenog 1983. godine, iz Visokog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, te protiv M.I., rođenog 1982. godine, i F.S., rođenog 1963. godine, oba iz Visokog, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 52. stav 1. tačka b. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close