-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleVisoko

Visočanka i najstarija žena u Srbiji umrla u 109. godini

PREMINULA NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI: Baka Nadežda umrla u 109. godini

Rođena je u kraljevini, cijeli život “sokolica” u duši, poznanica Desanke Maksimović, tek Nadežda Pavlović sa Vračara, jedna od najstarijih u Beogradu i Srbiji, 14. januara napunila je 109 godina!

Nadežda je, inače, rođena u Visokom, u Bosni i Hercegovini, od oca kožara i majke domaćice. Tamo je završila osnovnu školu, nakon toga gimnaziju u Sarajevu, da bi sa samo 14 godina pošla u Beograd da nastavi usavršavanje na Višoj pedagoškoj školi. Po završetku školovanja Nadeždi je ponuđena služba u seocetu Jaša Tomić, na granici s Rumunijom. Tamo je upoznala svog budućeg supruga. Idiličan život prekinuo je rat. Sa tek rođenim djetetom, Nadežda je ostala sama kada je suprug otišao u vojsku.

– Shvatila sam da moram da se borim za nas dvije. Nisam znala da li mi je muž živ, šta će biti sa njim. Odnela sam kćerku kod majke u Visoko i vratila se u Beograd….

NAJSTARIJA žena u Srbiji, Nadežda Pavlović Nada preminula je prošle noći u Beogradu. Do poslednjeg dana svog života ostala je nasmejana, kažu oni koji su je poznavali.

Poslednjih nekoliko godina nije mogla da izlazi, ali joj je kuća uvek, kako oni koji su provodili vreme s njom, uvek mirisala na mladost, lepotu i pozitivnu energiju.

Inače, Nada je početkom godine proslavila 109. rođendan. Rođena je u Kraljevini Srbiji, promenila je osam država, preživela dva svetska rata, od malih nogu se bavila sportom, drugovala sa čuvenom Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije se skrasila u centru Beograda, odnosno na Vračaru.

Decenijama je baka Nada ustajala u 6.00, a na počinak odlazila u 21.00. Dan je počinjala osveženjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje posete do vremena za spavanje.

O ishrani nikada nije vodila računa, uvek je volela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, kako je rekla jedino je pre šest godina zaradila povredu kuka, a imala je probleme s visokim pritiskom.

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici negovala je čitavog života. Sa vežbanjem je nastavila čak i u drugom veku svog života, pa je uzimala oklagiju za vežbanje i strunjaču za pod.

Do pre par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Često bi zaboravila na vreme, pa je vozila i preko 30 minuta.

Baka Nada je duže od četiri decenije bila u zasluženoj penziji, a nekada je radila kao nastavnica nemačkog i srpskog jezika, pa ne čudi njena strast prema čitanju i književnosti.

Baka Nadežda je iza sebe ostavila unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je ponajviše bila u kontaktu putem Vajbera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

Pored čitanja baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Od muzike je najviše volela da sluša klasiku, na repertoaru su bili Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.

Novosti.rs

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close