Visoko

Visočanin Nedim Karavdić osvojio srebrnu medalju na desetoj jubilarnoj BOSEPO olimpijadi u Sarajevu

U organizaciji Richmond Park Education institucija 23.2.2019 u Sarajevu je održana završna ceremonija desete jubilarne BOSEPO olimpijade. BOSEPO olimpijada je koncipirana po principima svjetskih naučnih takmičenja na kojima učenici predstavljaju i natječu se sa svojim znanstvenim projektima iz više oblasti.

Ove godine predstavljeno je 105 projekata medju kojima je u kategoriji Engineering & IT naš mladi sugradjanin Nedim Karavdić osvojio srebrnu medalju. Nedim je u timu sa školskim drugom Hamzom Makićem predstavio projekat kojeg su nazvali “Luminous”. Oni su za samo 150 dolara napravili sistem koji kamerom prati pokrete oka i prenosi ih na monitor računara kako bi omogućili paralizovanim ljudima da koriste kompjutere čime bi svako imao priliku da bude dio napretka društva i buducnosti.

Inače, u svijetu se koriste ovakvi uređaji takozvani “ eye trackeri” koji su znatno komplikovaniji i skuplji i cijena im se krece od 9 do 20 hiljada dolara. Značaj njihovog projekta je u mogućnosti izrade znatno jeftinije verzije eye trackera koji bi bio dostupan i bolesnim ljudima manje platežne moći.

I sami ističu da se njihova verzija može još unaprijediti i spremni su podijeliti metode koje su koristili sa svima koji su voljni da pomognu u unaprjedjenju ovog korisnog projekta.Nedim i Hamza već vrše pripreme za učešće na međunarodnom takmičenju u Tunisu i Rumuniji i nadaju se da će ovaj projekat izazvati interes kod drustveno odgovornih firmi i institucija koje bi im pružile pomoć za odlazak na ova takmicenja.

visoko.co.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close