Više od dva miliona vjernika danas kreće na Arefat kako bi obavili hadž

MEKKE – Više od dva milona muslimanskih vjernika danas će krenuti prema brdu Arefat u Mekki gdje će obaviti jedan od obreda hadža (hodočašća), javlja Anadolu Agency (AA). Dan Arefata ili deveti dan muslimanskog mjeseca zul-hidždže je dan koji prethodi prvom danu Kurban-bajrama.

Vjernici će na brdu Arefat vrijeme provoditi u individualnom ibadetu (molitvama) gdje će moliti Boga za oprost grijeha, a na njemu će ostati sve do zalaska sunca. Prisustvo vijernika na Arefatu je obavezno, jer u protivnom hadž ne bi bio ispravan.

Okupljanje vjernika na brdu Arefat, u istoj bijeloj odjeći (ihramima), asocira na Sudnji dan, kada će svi ljudi pred Uzvišenim Allahom odgovarati za svoja djela.

Prema vjerovanju muslimana, na Arefatu se nalazi i mjesto susreta prvog čovjeka i prve žene, Adema i Have, po izlasku iz dženneta (raja). To mjesto se zove Jebel-i Rahme ili Brdo milosti. Njihov susret značio je početak zajedničkog življenja, razumijevanja i ljubavi. Arefat je mjesto i gdje je Poslanik Muhammed a.s. održao govor koji je aktuelan za sva vremena i sve generacije muslimana sve do Sudnjeg dana.

Dan nakon stajanja na Arefatu nastupa Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, islamski praznik prinošenja žrtve.

Ove godine je na hadž iz Bosne i Hercegovine otputovalo 1.411 hadžija. Povratak hadžija predviđen je 8, 9. 10. i 11. oktobra.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close