21. godišnjica od zatvaranja logora Dretelj

ČAPLJINA, – Savez logoraša u BiH i općinsko Udruženje logoraša Čapljina obilježili su danas ispred nekadašnjeg logora Dretelj u Čapljini 21. obljetnicu od zatvaranje logora u kojem je bilo zatočeno oko 4 000 Bošnjaka i Srba.

Po riječima predsjednika Saveza logoraša u BiH Jasmina Meškovića, iz logora je, što u živom štitu, što u kopanju rovova, ubijeno oko 170 logoraša, a oko 500 ranjeno.

Naglasio je kako iz svega ovoga treba izvući poruku – da se ne zaboravi, ponovi, te da se u BiH nikada više ne ponove ovakvi zločini.

Predsjednik logoraša HNŽ-a Suljo Kmetaš nazvao je Dretelj ‘mučilištem’.

– Ovo je bilo mučilište gdje su Bošnjaci bili izloženi najsvirepijim zlostavljanjima. Ljudi su bili zatvoreni u hangare nisu imali, ni vode, ni hrane po tri-četiri dana – kazao je Kmetaš, dodajući kako su kroz logor prošli Bošnjaci Prozora, Jablanice, Stoca, Mostara, Čapljine, odnosno Hercegovine i Srednje Bosne.

– Mi nismo ovdje došli da dižemo tenzije koje nikome nisu potrebne. Mi smo ovdje došli samo da kažemo istinu onakvu kakva je bila i ništa više – istaknuo je predsjednik Udruženja logoraša Čapljine Sead Tabaković.

Enes Hodžić iz Prozora kaže kako je u Dretelj došao nakon Ljubuškog.

– Dočekali su nas ispred i namlatili, a ko je bio u Armiji prebili su ga. Nakon toga ubacili su nas u nekakve hangare. Meni su konkretno izbili sve zube i slomili rebra – kazuje Hodžić.

Remzo Šuta iz Čapljine proveo je u logoru stotinjak dana. Za to vrijeme, kako naglašava, bio je u samici gdje je bilo najgore.

– Primili smo najviše batina i ne znam ko sve nije ulazio kod nas da nas tuče – kazao je. Od terora koje je preživio spomenuo je udaranje više puta dnevno, ubacivanje vode u samicu s mlaznicama iz cisterni, tjeranje da prelaze jedan preko drugog…

Po njegovim riječima, u toj su samici od terora umrla četvorica ljudi.

– Tukli su nas stražari, vojnici, civili, ko god je stigao. Zlostavljan sam i seksualno. Zatvorenici su tjerani da se skinu i jedan drugog oralno zadovoljavaju. Tjerali su nas i da se ljubimo – kazuje jedan od svjedoka i zatočenika Dretelja.

Inače, logoraši su tražili od stečajnog upravitelja Hercegovačke banke da im dopusti ulazak u nekadašnji logor, no to im nije dopušteno pa su se okupili ispred ulaza, gdje im se obratio i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Za zločine u Dretelju pred Haškim sudom pravostupanjski su osuđeni čelnici Herceg-Bosne u slučaju Prlić i ostali.

Dretelj je u proljeće i ljeto 1992. godine bio mjesto zatočenja Srba s područja Hercegovine. Kasnije su tu zatvoreni i Bošnjaci. I jedni i drugi, njih oko 4 000 bili su izloženi maltretiranju, premlaćivanju, silovanju i ubojstvima.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close