Više od 80 miliona KM iz IPA-e za saniranje posljedica poplava

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatilo prijedlog Evropske komisije o preraspodjeli 42,24 miliona eura IPA-e 2011. -2013. namijenjenih različitim projektima pomoći za Bosnu i Hercegovinu, koja bi do kraja juna ove godine mogla biti usmjerena za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini.
Direkcija za evropske integracije BiH će odmah izvijestiti Evropsku komisiju o prihvaćanju ovog prijedloga.
Riječ je o sredstvima IPA-e od 2011. do 2013. godine za 11 različitih projekata čija realizacija ne ide planiranom dinamikom, zbog čega ova sredstva ne bi bila iskorištena ove godine.
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo radi vođenja pregovora za zaključivanje Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj – Hitni projekt oporavka od poplava vrijedan 57 miliona američkih dolara.
Rok otplate zajma je 20 godina, uz grejs period od 10 godina, uz povoljne IDA uvjete, a sredstva će biti alocirana poplavljenim područjima u Federaciji BiH 60 posto i Republici Srpskoj 40 posto.
Vijeće je razmotrilo Izvješće Ministarstva sigurnosti o stanju, posljedicama i provedenim mjerama zaštite i spašavanja i ublažavanja posljedica prirodne katastrofe u BiH do 31. maja ove godine u kojem se navodi da je poplavljeno 60 gradova i općina te da je i dalje teško stanje u općinama Šamac, Orašje, Brčko i Bjeljina zbog zadržavanja vode, usprkos opadanju vodostaja.
Promet je otežan ili potpuno obustavljen na 11 magistralnih i regionalnih cesta u BiH.
Novi neslužbeni podatci govore da je od 49.822 evakuirane osobe njih 20.508 smješteno u 25 kolektivnih centara i četiri vojarne.
Razmatrajući aktualnu situaciju nastalu uslijed poplava i klizišta u BiH, Vijeće ministara je naglasilo značaj transparentnosti u prikupljanju novčanih sredstava, kao i njihovom trošenju.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close