PolitikaRegion

Viktor Orban: Vi nas osuđujete jer nismo nacija ilegalnih imigranata’

“Vi smatrate da znate bolje od mađarskog naroda što njemu treba. Znam da ste već zauzeli stav i da će velika većina podržati ovo izvješće. Ipak, došao sam ovdje jer se spremate osuditi ne samo jednu vladu i jednu državu, nego čitav narod”

Želite osuditi Mađarsku jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija, ali, kakvu god odluku donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama, zaustavit ćemo nezakonite migracije i obranit ćemo svoja prava, ako treba i naspram vas – poručio je mađarski premijer Viktor Orban u raspravi u Europskom parlamentu danas u Strasbourgu, gdje se sutra glasa o rezoluciji koja bi pozvala na pokretanje kaznene procedure protiv Mađarske zbog Orbanova kršenja vladavine prava i autokratskog stila vladanja.

Borbeno raspoloženje

Orban je došao u Strasbourg u borbenom raspoloženju, ali svjestan da su mu zastupnici iz Europske pučke stranke, kojoj pripada njegova stranka Fidesz, po prvi put spremni okrenuti leđa i podržati kaznenu rezoluciju. Austrijski kancelar Sebastian Kurz preksinoć je prvi signalizirao tu promjenu u stavu pučana, kad je rekao da će austrijski pučani biti za kažnjavanje Orbana.

HDZ-ovi europarlamentarci jdo danas popodne nisu odlučili kako će sutra glasati, već čekaju večerašnji klub zastupnika europskih pučana, nakon kojeg su rekli donijeti odluku. Šef kluba pučana Manfred Weber u raspravi s Orbanom izjavio je da ne može razumjeti kako to da se Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpšeti zabranjuje rad, ili da nevladine organizacije u Mađarskoj imaju problema.

– To nije u skladu s našim uvjerenjima u EPP-u – rekao je Weber.

– Vi možete imati drugačija rješenja za migrantsku krizu, ali ako se općenito kaže da se treba bojati muslimana ili ako se napada neka vjera onda to može samo stvoriti džihadiste. Postoji razdvajanje Crkve i države, mi smo na ovome kontinentu izmislili ljudska, a ne kršćanska prava – rekao je taj njemački demokršćanin, što jest dosad najjasnije razračunavanje EPP-a sa svojevrsnim mangupom u vlastitim redovima, kako se očito percipira Orban.

Lideri klubova socijalista ili liberala upozoravali su Orbana da mu obrana argumentom da EP napada Mađarsku ne stoji, jer “ovaj dom želi obraniti slobodu građana Mađarske, čija prava konstantno kršite vi”, i zato jer je “Mađarska mnogo dugovječnija od vas, g. Orban”, kako je rekao Guy Verhofstadt.

Žrtva za demokraciju

Manji klubovi branili su Orbana i napadali EU zbog uplitanja u mađarsku politiku. A Orban je kritičarima poručio:

– Vi smatrate da znate bolje od mađarskog naroda što njemu treba. Znam da ste već zauzeli stav i da će velika većina podržati ovo izvješće. Ipak, došao sam ovdje jer se spremate osuditi ne samo jednu vladu i jednu državu, nego čitav narod, koji je svojim naporima, pa i krvlju, pridonio našoj slavnoj europskoj povijesti. Narod koji se pobunio protiv najveće vojske na svijetu, protiv Sovjeta, i tako dao veliku žrtvu za slobodu i demokraciju. I sad oni, koji nisu morali ništa osobno riskirati za slobodu, žele osuditi borce za slobodu i demokraciju koji su se borili protiv komunista – zaključio je Orban.

(vecernji.hr)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close