Vijećnik Dejan Šćepanović: Odgovor Sindikatu “Gradskih grobalja”

Poštovani članovi i lideri Sindikata JKP Gradska groblja,

prije svega hvala Vam na pažnji i poštovanju koje ste mi ukazali odgovaranjem na moj facebook status kojeg je, uz moju dozvolu, prenio portal visoko.co.ba. I već u prvoj rečenici, nažalost, po moju ambiciju da vodimo prijateljski dijalog, primoran sam da vas demantujem jer kao što već napisah, vaša reakcija nije prouzrokovana nikakvim člankom već facebook statusom kako i piše u dnu objavljenog teksta na visoko.co.ba.

Drugo, premda, ponavljam, sam zahvalan na pažnji i poštovanju prema meni koje je očigledno u naraciji Vašeg reagovanja, moram priznati da nisam u potpunosti shvatio suštinu vaše reakcije i da li ona predstavlja odgovor ili demant na moj facebook status.

Ipak, priznat ćete da je jako teško smatrati nešto odgovorom ako u sebi ne sadrži odgovore, konkretno odgovor na samo jedno jedino pitanje koje sam uputio Vama. Također, nadam se da ćete priznati i to da se vaša reakcija ne može nazvati ni demantom jer niste ništa demantovali niti se može demantovati tekst koji ne iznosi tvrdnje nego samo postavlja hipotetska pitanja i jedno jedino konkretno pitanje na koje mi, ponavljam, niste odgovorili.

S obzirom na sve navedeno, shvatit ću ovu našu javnu prepisku kao prijateljsku debatu i razmjenu teza, pitanja i odgovora i krenut ću redom Vašeg saopćenja.

a) Iskreno se zahvaljujem na pozivu da posjetim Vašu Sindikalnu organizaciju, ali nažalost, isti moram da odbijem iz jednog prostog razloga koji je zasnovan na principu. Taj princip glasi da je svaki prostor za naše interne, privatne i sastanke lišene javnosti i medija nestao onog trenutka kada ste odlučili da sa Vašim navodima, ozbiljnim optužbama i nezadovoljstvom upoznate javnost. Nadam se da se slažete da ako želimo biti ozbiljno civilno društvo, svi (pojedinci i organizacije) trebamo stajati iza onog što govorimo i privatno i javno i da je potpuno besmisleno jedan dio dijaloga voditi javno, i to onaj u kojem ste iznijeli jako ozbiljne optužbe, a drugi dio voditi privatno. S obzirom da smo ovaj dijalog započeli uz prisustvo javnosti želim da ga tako i završimo, stoga Vam stojim na raspolaganju za bilo koju vrstu javne konverzacije, sučeljavanja mišljenja i stavova ili debate, a sve u cilju da se naš nesporazum, ali i egzistencijalni problemi vaših radnika što bolje objasne i što prije riješe.

b) „Neki sindikat“ je termin kojeg sam upotrijebio kako bih objasnio javnosti moje iznenađenje što ste nakon dugo vremena u javnost emitirali neko saopćenje, dakle, izvinjavam se ako ste to shvatili kao uvredu. Ipak mislim, a dajem Vam slobodu da me ispravite ako griješim, da ste u zadnjih 10-ak godina objavili jedno ili nijedno zvanično saopćenje, a zadnjih desetak dana ste objavili čak dva. Dakle, tvrdim Vam da nisam izrazio sumnju u vašu legalnost, ali koristim primjer iz prethodne rečenice da sumnjam u Vašu legitimnost.  U prilog toj mojoj sumnji ide i ono jedno jedino pitanje koje sam Vam javno postavio, a na koje mi niste odgovorili : „Gdje su bila vaša saopćenja – gdje je bio Sindikat kada su se otpuštali radnici Gradskih grobalja, pretpostavljam članovi vaše sindikalne organizacije ?“.

Ipak, nadam se da ćemo se bar načelno složiti da svaka organizacija ili pojedinac svoj legitimitet mora crpiti iz svog rada, a ja Vaš rad za zaštitu prava vaših radnika nisam osjetio kada se bar na dvije sjednice Općinskog vijeća Visoko raspravljalo o radnicima koji su otpušteni. Nisam tada niti javno niti privatno dobio podršku od Vašeg sindikata u borbi za Vaše otpuštene radnike.  Naravno da sve ovo što Vam pišem se vrlo lako može provjeriti kroz  pregled snimaka sjednica Općinskog vijeća Visoko i nadam se da se slažete da je Vaša podrška bila potrebna ne samo meni, već svim vijećnicima, političkim subjektima i građanima koji su se suosjećali sa otpuštenim radnicima JKP Gradska groblja, Vašim kolegama. Ili ako još više konkretizujemo temu i izuzmemo mene, zašto npr. Vaša Sindikalna organizacija nije podržala, odgovorila na ili demantovala saopćenje BPS-a objavljeno 10.10.2014. godine na svim ili većini visočkih portala, a koje je upravo govorilo o Vašim otpuštenim radnicima ? Imate li tu opravdanje da zahtjevate Vašu legitimnost ?

c) Sve što ste poslije reakcije na moju frazu „neki sindikat“ napisali, me navodi na sumnju da ili niste shvatili dobronamjernost i poentu mog teksta ili ga niste pročitali do kraja pa mi imputirate, što smatram prilično malicioznim, stvari koje nisam napisao. Naravno, puno bi poštenije bilo sa vaše strane, da ste Vaše saopćenje napisali tako da citirate moje rečenice i odgovarate ili reagujete na iste jer tako, naravno, ne biste mogli da me krivite za nešto što nisam napisao ili da me ubjeđujete u nešto što već znam kao npr. da me ubjeđujete da „nisu radnici krivi“.

Prije svega molim Vas – dokažite mi i pokažite mi gdje sam ja to napisao da su radnici krivi za stanje u Gradskim grobljima ? Takve rečenice nema. Ali ću se složiti sa vama, premda sam to već odavno znao i javno govorio, da radnici nisu krivi.

Možete li se Vi složiti sa onim što sam ja stvarno napisao – da Vi vaše navode, optužbe morate javno dokazati i da je apsolutno nemoguće da je jedan čovjek u dug od 15 miliona uvalio javno preduzeće bez saučesništva nekog od vaših kolega ili nadzornog odbora ili revizora ili vijećnika itd.  ili svih zajedno ?

Što se tiče vaše konstatacije da „Takođe, nije Sindikat ni prije šutio, ali se pažnja umjesto na rješavanje problema usmjeravala na to da se Sindikatu oduzimala mogućnost da može djelovati. Nije Sindikat kriv što je,  na primjer svim radnicima sindikalna članarina obustavljana od plata, a pare se nisu uplaćivale sindikalnim udruženjima. Samo po ovom pitanju je naš bivši direktor “svojoj” Sindikalnoj organizaciji uskratio preko 10.000 KM koja su trebala biti “vraćena” sa viših nivoa sindikalnih udruženja. Nama radnicima se to odbijalo, a Vi sad istražujte gdje je to otišlo.”, zadržat ću pravo da mislim da Vaš Sindikat jeste JAVNO šutio. Naravno, nemam problem sa tim da vam vjerujem da niste šutjeli unutar Vašeg preduzeća, ali javnost (a samim tim i ja) nije bila upoznata sa Vašim problemima jer ih niste iznosili javno. Naravno ovo ponovo dovodi u sumnju vašu legitimnost i na kraju krajeva kreira moju ličnu konfuziju pitanjem – zašto ste tada cijenili da javnost o vašim problemima ne treba da zna kada su se (navodi)  optužbe iz vašeg prošlog saopćenja mogle spriječiti, odnosno zašto sada kada je sve gotovo i kada već po vašim riječima „fali 15 miliona“ cijenite da treba upoznati javnost? Lično smatram da se naše nesuglasice ne bi imale prilike ni desiti da ste javno upozoravali i tada i sada.

S druge strane na Vaše pitanje : “Ali ono što je posebno bitno – ali morate biti krajnje iskreni u davanju odgovora na takvo pitanje, a to je: da li biste nam nekad ranije dali podršku za sindikalni glas kada sad, kad je sve “crno na bijelom”, napadate i kritikujete sindikalni postupak. Bojimo se gospodine Šćepanoviću da bi se i tad sklonili u stranu i nastojali da naše postupke pripisujete onoj ili ovoj političkoj opciji ili biste sve to pravdali sa huškanjem ili primoravanjem sindikata da radi po nečijoj narudžbi”, odgovorit ću vam prvo lakonski – ja sam se za Vaše otpuštene radnike borio kada nisam znao da Vaš sindikat i postoji. I to govorim bez imalo potcjenjivanja već priznajem svoje neznanje o Vašoj egzistenciji s obzirom da kao obični građanin u prethodnih 10-ak godina (i ovo ponavljam) nisam vidio niti jedan jedini javni nastup, tekst, saopćenje Vaše sindikalne organizacije koja bi mi potvrdila Vašu egzistenciju ili još bitnije, ukazala na probleme Vaših članova.

Dalje mislim, da je vaše pitanje, pored toga što je kranje hipotetsko, postavljeno tako da potpuno abolira odgovornosti Vas tj. Sindikalnu organizaciju, a potpuno inkriminira mene kao navodnog kritičara i napadača Vaših postupaka. Jer, poštovani članovi i lideri sindikata, naš nesporazum se ne bi ni desio da ste Vi tada kada se dešavalo zaduživanje (o kojem ste pisali u prošlom saopćenju) o tome informisali javnost ili ako već tvrdite da niste znali, a morali ste znati nešto jer kako kažete niste primali plate ( jer i to je jedna vrsta akumulacije obaveza preduzeća i to prema svojim uposlenim) mogli ste nas bar upoznati sa tim i takvim – vašim problemima u zadnjih 10-ak godina. Jer ja sam, poštovana gospodo, na sjednicama vijeća pitao i pričao o Vašim otpuštenim kada ste Vi (bar javno) šutjeli, stoga mislim da je Vaša bojazan kranje neutemeljena – bar kada je riječ o činjenicama. A naravno, dopuštam da je Vaša bojazan refleksija vaših subjektivnih stavova na koje naravno imate pravo, a ja obavezu da iste poštujem. I za kraj ove teme dodat ću da je “sve crno na bijelom” možda samo za vas, za mene nije, te Vas ponovo pozivam da objavite dokaze svih vaših optužbi i navoda i istražite i nađete saučesnike u tim radnjama u Vašim redovima.

Na kraju bez obzira na moje sumnje u vašu legitimnost i što je bitnije na moju konfuziju da li ste namjerno ili nenamjerno pogrešno shvatili moj prethodni tekst, ja Vam nudim svoju pomoć kao vijećnik i kao građanin.  I ponavljam ponovo, nadu da Vaša, sada već dva javna nastupa u zadnjih desetak dana, predstavljaju prve korake ka proljeću sindikalnog rada u svim javnim preduzećima naše općine.

Nadam se da ćemo se vidjeti i razmjeniti stavove na nekom javnom sučeljavanju ili bar na tematskoj sjednici vijeća o realizaciji “Reforme javnog sektora” na kojoj se nadam da će bar jedan predstavnik vaše sindikalne organizacije učestvovati jer kako znam, a u skladu sa dokumentima koje imam kao vijećnik vaša organizacija nije (bar javno) učestvovala niti ponudila svoj stav po pitanju iste. Podsjetit ću vas da je Smjernicama Reforme javnog sektora predviđeno oduzimanje djelatnosti uređivanja zelenih površina od Gradskih grobalja i transfer iste na JKP Visoko i bilo bi korisno da bar sada OV Visoko zna Vaš stav o tome i o Reformi uopće, baš kao što smo po prvi put saznali Vaš stav o stečaju i  dešavanjima u Vašem preduzeću zadnjih desetak godina prije desetak dana.

Moja vrata su također otvorena.

S poštovanjem,
vijećnik Dejan Šćepanović

Vezani tekstovi:
–  Sindikat JKP “Gradska groblja”: “Poštovani gospodine Šćepanoviću !…”

– Sindikat JKP “Gradska groblja”: Otvoreno pismo bivšem direktoru Asmiru Hodžiću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close