Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Visoko

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Visoko u novom sazivu, planirana je za subotu, 1. decembra.

(Ismar Imamović – vipromo.ba)

Vjerovatno će biti upriličene svečane izjave vijećnika, konstiruiranje vijeća, tj. izbor predsjedavajuće Vijeća, izbor zamjenice predsjedavajuće Vijeća i naravno imenovanje komisije za izbor i imenovanja. Standardne procedure.

U novom sazivu Općinskog vijeća Visoko SDA ima 9 vijećnika, SBB 4, Nezavisni klub vijećnika 4, SDP 3, Stranka za BiH 2, BPS 2 i Nezavisna lista za Visoko 1 vijećnika. Ukupno njih 25.

Pored toga što je na čelu Općine Visoko po prvi put žena, za razliku od prošlog saziva pripadnice ljepšeg spola koordinirat će Vijećem, a to su predsjedavajuća Vijeća i njena zamjenica. Uzimajući u obzir da je desna ruka načelnice žena-šefica kabineta kao i da je sekretar Vijeća – žena, onda je definitivno tačna konstatacija da će “žene voditi glavnu riječ u Općini i na općini”.

Ah, te žene. Vidi se to odmah. Na prvu. Kad je žena postala direktor(ica) visočke gimnazije odmah su promjene bile uočljive. Mnogo cvijeća za početak.
Također, enterijer općinske zgrade iz dana u dan mijenja izgled. Ne u potpunosti, ali promjene su vidljive. Velika sala više ne podsjeća na “austrougarski” period, ljubičaste klupe su presvučene u jednu ozbiljniju boju, zidovi su okrečeni, nema više gusanih teških radijatora koji su služili za “nasloniti se”, tu su novi aluminijski kristalno bijeli radijatori, a ozvučenje  je vrhunsko.

U Novu 2013. godinu ulazimo sa novom načelnicom na čelu naše općine, a čini se da nije samo to novina sa kojom ćemo ući u Novu godinu. Za samo par dana, upriličeno je nekoliko zaista jakih protokolarnih posjeta, što ambasada, što privrednih, zatim sastanci sa predstavnicima Javnih preduzeća i ustanova, a od sutra i sa predstavnicima Savjeta Mjesnih zajednica. U decemru slijede zijareti svakom Javnom preduzeću, pa onda razgovori, dogovori, pohvale, ukori, rešetanja.

Sve ukazuje na korjenite promjene u mnogim oblastima, promjene svakako, a čini se samo na bolje. A nekad mora biti bolje. Čini se da je upravo došlo vrijeme, “BOLJE VRIJEME” za PROMJENE.

Za razliku od ostalih općina u našem Kantonu, Visoko već sad ide korak naprijed. Vrijeme je za ljepšu visočku stvarnost.
U Zeničko-dobojskom kantonu od 272 vijećnička mjesta u 11 Općina, žene su zauzele 48 mjesta, a samo u Općinskom vijeću Kakanj neće sjediti niti jedna žena.

Zenica 7 žena (od 30 vijećnika)

Žepče 7 žena ( od 25 vijećnika)

Zavidovići 5 žena (od 29 vijećnika)

Maglaj 5 žena (od 25 vijećnika)

Doboj jug 2 žene (od 13 vijećnika)

Usora 2 žene (od 13 vijećnička)

Tešanj 3 žene (od 25 vijećnika)

Olovo 1 žena (od 17 vijećnika)

Vareš 2 žene (od 19 vijećnika)

Breza 8 žena (od 21 vijećnika)

Kakanj 0 žena (od 30 vijećnika)

Visoko 6 žena (od 25 vijećnika)

Još nešto. Općina Visoko ima ukupno 106 uposlenika. Od tog broja, 46 je muškaraca i 60 žena.
“Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavičluk.” – Halil Džubran

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close