Kako da budete produktivniji?

“Ključ za produktivnost je ostvariti rezultate, dobiti više rezultata i ostvariti kvalitetnije rezultate”, navodi profesor Pozen u svojoj najnovijoj knjizi “Ekstremna produktivnost”.

1. Rangirajte svoje prioritete po važnosti i u skladu s tim organizujte se vremenski

Vrlo je važno napraviti razliku u vremenu koje posvećujete ispunjavanju zadataka visokog i niskog prioriteta. Napravite listu stvari koje treba da postignete i organizujte je na nivou nedjeljnih ciljeva, godišnjih i dugoročnih, a zatim rangirajte po važnosti svaku stavku.

2. Budite svjesni rezultata koje želite da postignete

Broj sati rada na nekom projektu nije ni približno važan koliko postizanje najboljih mogućih rezultata. Ako utvrdite šta treba da bude vaš konačni ishod, može vam biti od pomoći za efikasnije planiranje kako postići željeno. Uvijek se zaustavite na pola puta da proverite da ste na pravom putu. Ukoliko je vaš zadatak komplikovan – podjelite posao na nekoliko faza i postavite krajnje rokove za svaku.

3. Ignorišite 80% mejlova i zahtjeva koje dobijete u toku dana

Količina vremena koju ćete posvetiti projektu zavisi od njegove važnosti. Gotovo 80% mejlova u toku dana odnosi se na zadatke niskog prioriteta, s toga im ne treba posvećivati previše pažnje.

4. Ne popunjavajte svaki sat u svom rasporedu

Ostavite tokom dana malo vremena za sebe ili pak neočekivane stvari koje mogu da iskrsnu. Organizujte se unaprijed, a uoči novog dana pregledajte svoj sutrašnji raspored kako bi se i psihički pripremili za obaveze koje slijede.

5. Kreirajte liste za putovanja

Ništa ne prepuštajte slučaju kada su u pitanju putovanja. Napravite liste obaveza koje možete koristiti iznova i uštedeti vrijeme tako što ćete znati šta da spakujete, kakav transport da rezervišete i sve ostalo što zahtjeva pripremu.

6. Ostavite sastanke za upoznavanja i ozbiljne razgovore

Poslovni sastanci srednjem sloju menadžera oduzimaju oko 35 odsto radnog dana, a top menadžerima i do 60 odsto. Pokušajte da ograničite poslovne susrete na sastanke sa novim klijentima ili kolegama, kao i na ozbiljnije razgovore koje nije primjereno obaviti telefonom. Sve drugo efikasnije je odraditi putem mejlova, video konferencija, deljenjem dokumenata, kao i na druge načine koje tehnologija omogućava.

7. Kad čitate nešto – pogledajte prvo zaključak

Uvjerite se da čitate sa svrhom. Uštedite vrijeme tako što ćete provjeriti da li je informacija kojoj pristupate relevantna za vas.

8. Koristite kratke rečenice

Mejlovi danas često zamjenjuju telefonske razgovore. Kreirajte strukturu, a ako je u pitanju duži dokument napravite i rezime. Koristite kratke rečenice i jasne odnose između klauzula i trudite se da budete efikasni u svom izlaganju.

9. Ključ dobrog javnog nastupa je priprema i poznavanje publike

Pripremu za javni govor podjelite u tri faze. Prije svega upoznajte svoju publiku – ko su oni, zašto prisustvuju događaju i šta očekuju. Napišite nacrt prezentacije i uvjerite se da su vaši argumenti potpuno jasni. Vježbajte svoj govor.

10. Kada planirate svoju karijeru ne fokusirajte se na specijalizaciju i dugoročan plan

Kada prvi put odlučujete o svojoj karijeri sastavite spisak od nekoliko poslova koji će biti vaši karijerni ciljevi. Odredite koliko se vaše vještine poklapaju sa navedenim poslovima. Istražite šta podrazumevaju ti poslovi i koliko je određena profesija tražena. Izbjegavajte usmjerenje na specijalizaciju i uvijek tražite način da povećate broj opcija u koracima koji slijede. Preispitajte svoje ciljeve na godišnjem nivou.

Izračunajte produktivnost na osnovu toga gdje, a ne koliko vremena trošite

Poenta veće produktivnosti je u brojnim prednostima. Ukoliko budete efikasniji na poslu imaćete više vremena za privatni život. Bićete bliže tom cilju ukoliko ste svesni gdje trošite svoje vrijeme.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close