Video/Foto: “HAD” – Wallcut priča srebreničke tragedije u Visokom

Umjetnički trojac iz Visokog pod nazivom „HAD“ zaopčeo je iscrtavanje murala na zidovima na Trgu žrtava Srebrenice sa šetnicom. Muhamed Bešlagić – Hamo, Anel Lepić i Damir Sarač ili skraćeno „HAD“ javnosti su se prvi put predstavili Izložbom “WALLS”. Ova izložba je održana u prostorijama bivšeg silosa kompanije Klas d.d. u Visokom za vrijeme Many Men Showa u Visokom.

Tehnika koju ovaj umjetnički trojac se koristi zove se Wallcut. Radi se, zapravo, o urezivanju (rezanju i štemanju) površine zida, slično radu na površini grafičke ploče visokog i dubokog tiska, gdje odnosima partija odstranjenog i neodstranjenog na zidu stvaraju reljefnu predstavu njihovih dijela.

Tema koja će dominirati na zidovima bit će stradanja u Srebrenici u julu 1995. godine. Kako su iz „HAD-a“ rekli planira se urezivanja 10 radova na zidovima, a poslije će biti postavljena i rasvjeta kako bi ovi radovi bili vidljivi i noću.

Reporetska ekipa Magazin plusa razgovarala je sa članovima „HAD-a“, a u video prilogu i fotogaleriji pogledajte atmosferu sa jučerašnjeg dana.

 

 

 

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close