Video: U Visokom svečano obilježen 25. novembar- Dan državnosti BiH

Obilježavanje 25.novembra- Dana državnosti BiH, započelo je polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu poginulim borcima iz NOAR-a i na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima iz proteklog rata.

Program obilježavanja Dana državnosti nastavljen je u sali Općinskog vijeća gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a  prisutnim se obratila predsjedavajuća Općinskog vijeća Visoko, Mirela Mateša Bukva.

Na današnjoj svečanoj sjednici, načelnica Amra Babić u svom prigodnom govoru, ukazala je na kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine, te da je prije 71 godinu, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine- ZAVNOBIH-a.

-Na pomenutom zasjedanju, donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene granice, te je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Na taj način, 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, pripadnika svih naroda u BiH, potvrdili su identitet i državnost BiH, obnovu hiljadugodišnje historijske državne tradicije naše domovine, te učvrstili njen državno-pravni suverenitet.

Tog dana, donesena je odluka naroda BiH da njihova zemlja treba biti slobodna i jedinstvena Bosna i Hercegovina, „koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratiljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih onih koji u njoj žive”.

Na taj način, poslije 480 godina, BiH je obnovila svoju državnost i nezavisnost.

Današnji datum (25. novembar), uzima se kao Dan državnosti savremene Bosne i Hercegovine od 1995. godine.

Historijski izvori potvrđuju da Bosna spada u red onih evropskih zemalja koje vuku korijene još iz 10. stoljeća, o čemu imamo niz dokaza. Poseban značaj ima Povelja Kulina bana iz 1189. godine kao „najstariji bosanski državni dokument” i istovremeno najstariji pisani dokument svih južnoslavenskih naroda pisana bosanskim jezikom na bosanskom pismu i izdata od strane bosanskog vladara.

Dan državnosti BiH svaki put iznova nas upućuje da potvrdimo opće vrijednosti: međuljudsku jednakost i toleranciju, prihvatanje, priznavanje i poštovanje drugog i drugačijeg, duboko svjesni da je to jedini ispravan način opstanka društvene zajednice.

Za Bosance i Hercegovce, multietničnost i multikulturalnost su najveće civilizacijske tekovine i vrijednosti. One imaju duboke korijene i garant su opstojnosti naše domovine. Dok god bude patriota ovakve orijentacije, onih koji poštuju pravo drugog i drugačijeg, biće i BiH.Svi oni koji misle drugačije trebaju znati da u BiH plodno tlo nikada nije našao fašizam ni u jednom obliku, da totalitarni um ovdje može opstati samo nakratko i da se bosanskohercegovački duh uvijek iznova vraća oličen u neuništivom karakteru ljudi koji vijekovima ovdje žive zajedno. Trebamo biti svijesni da koliko budemo njegovali i afirmisali svoje kulturno-historijsko naslijeđe, svoj jezik, običaj i tradiciju, svoje različitosti i sličnosti, prenoseći to saznanje mladim naraštajima, toliko smo uložili u sigurnu sadašnjost i svijetliju budućnost nas samih i onih koji dolaze poslije nas.Domovino, sretan ti rođendan, naglasila ne načelnica Babić.

Svečanost obilježavanja Dana državnosti BiH, obogatili su svojim nastupom učenici OŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko i učenici OŠ za muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” Visoko.

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close