Papa u Strasbourgu: EU treba prigrliti Balkan

Papa Franjo pozvao je europarlamentarce da učine više kako bi pomogli tisućama migranata koji riskiraju živote u pokušaju da se domognu Starog kontinenta i spriječe da Mediteran postane ‘golemo groblje’. Obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao prvi papa nakon 26 godina koji je to učinio, Franjo je rekao i da bi Europa trebala stvarati nova radna mjesta, te ne dopustiti svojim u birokraciji ogrezlim institucijama da guše one ideale koji su je nekoć činili vitalnom

(Autor: S. S./Reuters/Vatican Radio)

Tekst govora pape Franje u Europskom parlamentu možete vidjeti OVDJE.

Papa je pozvao europarlamentarce da učine više kako bi pomogli tisućama migranata koji riskiraju živote u pokušaju da se domognu Starog kontinenta i spriječe da Mediteran postane ‘golemo groblje’. Rekao je da bi Europa trebala stvarati nova radna mjesta, te ne dopustiti svojim u birokraciji ogrezlim institucijama da guše one ideale koji su je nekoć činili vitalnom.

Zaštita migranata i radnika ključne su zadaće pape Franje. Na samom početku pontifikata, papa je osudio svjetski ekonomski sustav zbog produbljivanja jaza između bogatih i siromašnih, a prva službena destinacija bila mu je talijanski otočić Lampedusa, nedosanjani san tisuća migranata koji su izgubili živote na morskom putu prema Europi.

Papa je u utorak rekao da se Europa ne bi trebala okupirati ekonomijom, nego ‘svetošću ljudske osobe’.

‘Došlo je vrijeme da se promoviraju politike koje će stvoriti radna mjesta, ali iznad svega postoji potreba za obnovom dostojanstva rada osiguranjem odgovarajućih radnih uvjeta’, rekao je papa.

Prosječna stopa nezaposlenosti u 28-članoj Europskoj uniji iznosi 10.1, a u 18-članoj eurozoni penje se na 11.5 posto. No u Španjolskoj i Grčkoj nezaposlenost je gotovo dvostruko veća, a nezaposlenost mladih ponegdje iznosi i više od 40 posto.

Govoreći o nužnosti spašavanja ljudskih života, rekao je da treba postojati jedinstven odgovor na pitanje migracije. ‘Ne možemo dopustiti da Mediteran postane nepregledno groblje’, naglasio je papa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close