Foto/Video: U Visokom otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici

Trg žrtava genocida u Srebrenici otvoren je večeras u Visokom s ciljem da bude podsjetnik na mjesto u kojem se desio najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Općinske vlasti, kako je istaknuto na otvaranju, time odaju počast žrtvama Srebrenice.

Općinska načelnica Amra Babić je kazala da je Visoko povezano sa Srebrenicom jer se u tom gradu vrše identifikacije i ispraćaj žrtava.

Navela je da je trajna obaveza podsjećati i opominjati na genocid u Srebrenici s ciljem da se zločin više nikada i nikome ne ponovi.

– Svi mi koje bole 8.372 majčinska uzdaha moramo imati hrabrosti da o Srebrenici, simbolu stradanja bošnjačkog naroda, javno govorimo i djelujemo – naglasila je.

Dodala je da je ovaj projekat historijski spomenik.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Srebrenica Mersed Smajlović je kazao da će trg u Visokom doprinijeti i značaju Memorijalnog centra u Srebrenici.

Naveo je da je Visoko doprinijelo smanjenju bola u Srebrenici dostojanstvenim organiziranjem dženaza i ispraćaja.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je u ime majki koje su u ratu izgubile djecu zahvalila za ulaganje truda kako bi se trajno zabilježilo ono što se desilo u Srebrenici 90-ih godina.

Pozvala je načelnike iz cijele BiH da urade nešto po uzoru na Općinu Visoko.

– Mislim da su žrtve to zaslužile – istakla je ona i dodala da je Visoko poseban grad za majke Srebrenice.

Inicijativa za izgradnju trga je potekla iz Općine Visoko a sredstva od 300.000 KM dala je Vlada FBiH.

Munira Subašić i Amra Babić uručile su zahvalnice svima koji su dali doprinosa “smiraju srebreničkih žrtava”  i realizaciji izgradnje Trga žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je i projektant Trga žrtava genocida u Srebrenici, diplomirani inžinjer arhitekture Mugdim Ćosović.

Članovi Omladinskog hora iz Zenice pred okupljenima u Visokom su izveli integralnu verziju “Srebrenički inferno“, potresno djelo Đela Jusića na libreto Džemaludina Latića, a po završetku događaja Trg je i zvanično otvoren – svečani čin su obavile načelnica Amra Babić i Munira Subašić.

U video prilozima koji slijede donosimo obraćanja:

Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”

Merseda Smajlovića, direktora Memorijalnog centra Potočari

Amre Babić, načelnice Općine Visoko

Prof. dr. Džona Klarka, britanski sudski patolog koji je, od 1999. do 2001. godine rukovodio autopsijama tijela i posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica povezanim sa padom Srebrenice.

Video: Srebrenica – Visoko – JKP Gradska groblja

 

Foto:

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close