Video: U operativnoj akciji „Road“ SIPA lišila slobode šest osoba zbog krijumčarenja migranata

Postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jučer su, 27.2.2014. godine, u operativnoj akciji „Road“, na području Tuzlanske županije slobode lišili šest osoba zbog krijumčarenja migranata, dok se za dvije osobe još uvijek traga.

Slobode su lišene osobe inicijala E.M. (1977), E.M. (1992), N.S. (1969), Z.O. (1969), S.M. (1989) i D.Ž. (1975) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi sa kaznenim djelom iz članka 189a. Zakona o izmjenama i dopunama KZ BiH „Organiziranje grupe ili udruženja za činjenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenja migranata“ i kaznenim djelom iz članka 189. KZ BiH „Krijumčarenje osoba“.

Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od rujna do studenog 2012. godine iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku ilegalno prevele najmanje 11 državljana Turske, za šta su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 20.000 eura.

U akciji su pretraženi objekti na ukupno 11 lokacija na području Tuzlanske županije i Pelagićeva, s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Prilikom pretraga pronađen je i privremeno oduzet veći broj mobilnih telefona, SIM kartice, razne evidencije, bilješke, potvrde o slanju novca i drugi predmeti.

Navedene aktivnosti realizirane su uz asistiranje pripadnika MUP-a Tuzlanske županije i MUP-a RS.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu Regionalnog ureda Tuzla, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužitelja, odlučiti o njihovom daljem statusu.

www.magazinplus.eu – SIPA BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close