Video: Spektakularno zatvorene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah sinoć je na svečanoj ceremoniji pred oko 40.000 gledalaca na stadionu “Fišt” proglasio 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju zatvorenim.

Bah je rekao da sve što je Rusija obećala u posljednjih sedam godina, to je i ispunila. Posebno je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegovom ličnom angažmanu.

On je rekao da su ove Olimpijske igre pokazale Rusiju u novom svjetlu, efikasnu i otvorenu prema svijetu.

Na Olimpijskim igrama učestvovalo je više od 2.800 sportista iz 88 zemalja, a predstavljeno je i 12 novih disciplina, uključujući i ekipno takmičenje u umjetničkom klizanju, koje je počelo dan prije svečanog otvaranja.

Svečana ceremonija zatvaranja bila je posvećena ruskoj kulturi, književnosti, umjetnosti i muzici.

Olimpijska zastava predata je narednom domaćinu ZOI – južnokorejskom Pjongjangu, a gledaoci su vidjeli i osmominutni film o pet milenijuma staroj korejskoj istoriji.

Rusi su se ovom prilikom našalili na svoj račun u vezi sa greškom sa olimpijskim krugovima tokom ceremonije otvaranja, kada se jedna od pet svijetlećih pahuljica, koje su visile iznad stadiona “Fišt”, nije transformisala i formirala krug.

Aludirajući na tu neprijatnu scenu, četiri grupe plesača formirale su večeras četiri savršena kruga, dok je peta grupa ostala u suženoj formaciji i formirala je peti krug tek kada su gledaoci glasnim navijanjem oduševljeno pozdravili ovu šalu.

Rusija je na ovim Olimpijskim igrama osvojila najviše medalja – ukupno 33, Norveška 26, Kanada 24, SAD 28, Holandija 24.

Ruski sportisti osvojili su i najviše zlatnih ukupno – 13, a Norveški 11 najsjajnijih odličja.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close