UIO BiH oduzela robu u vrijednosti 63.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) u regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli razni tekstil, obuću i tehničku robu ukupne tržišne vrijednosti 63.000 KM, saopćila je UIO BiH.

Kotrolom poslovnih knjiga kod nekih obveznika je utvrđeno da je roba prodavana na crno i naknadno evidentiran manjak u iznosu od 21.000 KM.

Razmjenom informacija sa Poreznom upravom Federacije BiH (FBiH), ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 7.886 komada razne tekstilne robe kod poreskog obveznika iz Živinica.

Vrijednost robe procjenjuje se na 50.000 KM, a za nju nije postojola dokumentacija o porijeklu, te da je prijavljena nadležnim carinskim organima za postupak uvoznog carinjenja i plaćenje uvoznih dažbina.

Na osnovu obavještanih podataka izvršena je i provjera poslovanja obveznika iz Brčkog, te je nakon izvršenog popisa robe utvrđeno da pomenuti ne prikazuju stvarno stanje realizovanog prometa u svojim prodajnim objektima, niti za prodanu robu izdaju račune.

Nakon završenog popisa utvrđen je manjak robe koji nije evidentiran kao promet u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

Na utvrđeni promet izvršen je obračun pripadajućeg PDV-a, naloženo njegovo plaćanje, te izdan prekršajni nalog.

Također, ovlašteni službenici UIO pojačali su nadzor na putnim pravcima povezanim sa graničnim prelazima Šepak – Bijeljina i Orašje – Lončari.

Tom su prilikom vršene kontrole teretnih i putničkih motornih vozila, te je pronađena i oduzeta razna roba koja je bila namijenjena daljoj prodaji, a bila je prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o mobitelima u vrijednosti od 2.500 KM, TV uređajima u vrijednosti od 4.000 KM, rezervnim dijelovima za traktor, raznim odjevnim predmetima i kozmetici u vrijednosti od 4.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih, odgovornih i fizičkih lica biće pokrenuti prekršani postupci pred nadležnim sudovima, navodi se u saopćenju.

www.magazinplus.eu – Onasa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close