Video: SIPA uhapsila Živka Budimira, blokirana zgrada Vlade FBiH

MOSTAR – Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uhapšen je u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). Pretres Budimirovog Ureda u Mostaru vodi tužiteljica Dijana Kajmaković. Uporedo s tim, Vlada FBiH normalno zasjeda u drugoj prostoriji,

Kako saznajemo, Tužilac Oleg Čavka je prilikom pretresa u Predsjedništvu BiH pročitao nalog Živku Budimiru u kojem stoji da mu se ograničava kretanje dok traje pretres.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija iz Mostara, zgrada Vlade FBiH u Mostaru je blokirana.

U toku su pretresi u kancelarijama koje je Budimir koristio i u Mostaru, ali i u Sarajevu. Prema nepotvrđenim informacijama, policija se nalazi i u obiteljskom domu Budimirovih u Mostaru.

Prema prvim informacijama, hapšenje je navodno uslijedilo zbog primanja mita za pomilovanja.

Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega gdje su predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković – Lijanović, odnosno porodica zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u Federaciji BiH, te aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK, izvještava novinar Anadolije.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije- podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

O konačnim rezultatima akcije, javnost će biti blagovremeno informirana.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close