Robni deficit BiH u prvom kvartalu manji za 9,3%

BiH je u martu ostvarila robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od milijardu i 963 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi 682,6 miliona KM ili 34,8 odsto, a na uvoz milijardu i 280 miliona KM ili 65,2 odsto. Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović istakao je na konferenciji za novinare da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 53,3 odsto.
On je naveo da je u prva tri mjeseca ostvaren izvoz u vrijednosti od milijardu i 935 miliona KM, što je za 9,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je ostvaren uvoz u vrijednosti od tri milijarde 428 miliona KM, što je za 0,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Milinović je dodao da je u istom periodu procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 56,5 odsto.
“U prva tri mjeseca BiH je u robnom prometu sa inostranstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit u vrijednosti od milijardu i 492 miliona KM što je za 9,3 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine”, rekao je on.
Milinović je istakao da je najveći deficit ostvaren u prometu naftom i naftnim derivatima u vrijednosti od 501,6 miliona KM, što je za 17,5 odsto više nego u istom periodu prethodne godine i u prometu drumskim vozilima u vrijednosti od 138,9 miliona KM, što je za 4,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.
Prema njegovim riječima, najveći suficit u posmatranom periodu ostvaren je u prometu pokućstva i dijelova u vrijednosti od 171,1 milion KM, što je za 3,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.
Milinović je naglasio da se u martu najviše uvozilo i izvozilo u Njemačku i zemlje EU.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close