Video: LUTKA 2 – SIPA lišila slobode člana kriminalne grupe Nasera Kelmendija

U nastavku intenzivne istrage koja se provodi u predmetu kodnog naziva „Lutka 2“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, 05.03.2014. godine, postupajući po nalozima Tužiteljstva BiH i Suda BiH, na području Sarajeva slobode lišili osobu inicijala F.S. (1955), državljanin Austrije.

F.S. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Naser Kelmendi, sudjelovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje Zapadne Europe, čime je počinio kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“ u svezi sa kaznenim djelom iz članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Lišeni slobode više godina je meta policijskog istraživanja zemalja u regionu i šire, posebno policijskih tijela Austrije. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je intenzivna suradnja sa EULEX-om i policijskim tijelima Austrije.

U okviru današnje akcije vrše se pretrage stambenih objekata i pmv koje koristi osoba lišena slobode, s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

F.S. bit će priveden u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu gdje će se nad njim izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, biti predat Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti na predmetu kodnog naziva „Lutka 2“ bit će nastavljene u narednom periodu, s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških kaznenih djela, koja su po svom intenzitetu i načinu izvršenja ozbiljno narušila sigurnost građana BiH. Također se može očekivati da će u narednom periodu biti rasvijetljena i druga počinjena kaznena djela, o čemu će javnost biti informirana.

www.magazinplus.eu – Sipa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close