Video / Breza : Promovirana monografija “Sevdalinka – alhemija duše”, prof. dr. Esada Bajtala

U povodu 21. decembra Dana rudara, Opća biblioteka “Muhamed Kantardžić” Breza organizirala je promociju monografije “Sevdalinka – alhemija duše”, autora profesora Esada Bajtala. Promociji su prisustvovale ugledne ličnosti iz svijeta kulture, predstavnici medija, prijatelji autora, kao i brojni zainteresirani građani.

Kako i priliči, sve je počelo uz sevdalinku i izvedbu Avde Lemeša na sazu. Tokom večeri, sevdalinku “Kraj tanana šadrvana” u operskoj obradi, interpretirala je muzičarka Amila Tabaković.

Nekadašnji ambasador BiH u Turskoj Besim Spahić, jedan od promotora monografije, nije krio svoje oduševljenje Bajtalovim pristupom složenosti sevdalinke, kao prefinjene poetsko-muzičke forme.

Promotor Branko Pavlić istaknuo je da nas svojom blizinom duševnoj suštini čovjeka, odakle i sama izvire, sevdalinka vraća onom najživotnijem u nama. – Sevdalinka u nama živi, ne treba je nikada gledati kao nešto van nas, sevdalinka je u nama, ona je život – kazao je Pavlić.

Ispred izdavačke kuće RABIC iz Sarajeva, prisutnima se obratio direktor ovog preduzeća Goran Mikulić, kazavši ponešto o promocijama knjige u Skandinaviji.

Moderator ove književne večeri bio je Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica.

(brezanskafurka.blogger.ba)

U video izvještaju donosimo i izjavu direktorice brezanske biblioteke Indire Lukačević:

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close