Video – Akcija „Damask“: SIPA lišila slobode 16 osoba koje se dovode u svezu sa terorizmom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jučer ujutro akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH. U okviru ove akcije slobode je lišeno 16 osoba inicijala: A.K. (1983), E.H. (1992), H.F. (1967), M.Dž. (1980), M.K. (1980), S.B. (1986), I.D. (1971), E.M. (1979), S.H. (1974), E.D. (1984), S.H. (1979), F.Z. (1960), A.H. (1991), H.B. (1972), J.J. (1987) i E.M. (1987).

U tijeku su pretrage objekata na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile kaznena djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno poticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u svezi sa kaznenim djelom terorizam. Oni se dovode u svezu sa financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te sudjelovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra i druge.

Jučerašnjim aktivnostima obuhvaćeno je dodatnih 15 osoba koje su zatečene na terenu prilikom realiziranja operativne akcije. Trenutačno se utvrđuje karakter i priroda njihovog boravka na spomenutim lokacijama, a o njihovom statusu naknadno će biti donesena odluka shodno uputama nadležnog tužitelja.

Do sada je u pretragama pronađena određena količina naoružanja, streljiva i druge vojne opreme, zatim propagandni materijali, kompjuteri i kompjuterska oprema, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti.

Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciji sudjeluje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Unsko-sanske županije i MUP-a Županije Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Državna agencija za istrage i zaštitu od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta. Navedene aktivnosti provode se u okviru zakonom propisanih nadležnosti i sukladno obvezama koje proizlaze iz Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma, u suradnji sa OSA-om i policijskim agencijama u BiH. Današnja akcija rezultat je višegodišnjih intenzivnih aktivnosti u ovoj oblasti.

U okviru rada na ovom predmetu, SIPA je u prethodnom periodu Tužiteljstvu BiH podnijela i tri izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organiziranje terorističke grupe, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i javno poticanje na terorističke aktivnosti. Osobe protiv kojih su podnesena izvješća trenutačno se nalaze van BiH i za njima je raspisana potjernica.

Aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“ intenzivno se nastavljaju u pravcu otkrivanja svih izvršitelja i dokumentiranja kaznenih djela.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close