Video: Akademik Ganić o aktuelnim temama BiH na FACE tv

Senad Hadžifejzović u svom „Centralnom dnevniku“ ugostio je bivšeg člana ratnog člana Predsjedništva BiH Ejuba Ganića s kojim je razgovarao o preustroju Federacije BiH. Akademik je, ostavio dojam potpuno zbunjene, i u vremenu i prostoru, izgubljene osobe.

Da je akademik Ganić, kojim slučajem osoba koja predstavlja Bošnjake, ljudi bi se upitali, što ovi Bošnjaci zapravo žele.  Razdiran unutarnjim konfliktom i željom da ideju bošnjačke dominacije, bar u F BiH, predstavi kao interes građana  Ganić se usprotivio nacionalnim podjelama i „rasturanja Bosne“,  a založio se za „ “jačanje i kulturno i historijsko povezivanje općina“, zagovarajući ukidanje kantona i (jer je su oni preskupi)  u Federaciji BiH u kojoj su Bošnjaci dominantni.

Drugim riječima Ganić bi da Bosna- ili bar njezinih 51 posto- bude „građanska, a naša“,. Ganić veli kako se  ni jedna država nije raspala u kojoj to većinski narod nije dozvolio, pa se tako neće raspasti ni Bosna jer to neće dozvoliti većinski narod Bošnjaci“.  Od „uglednog akademika” očekivalo se kako će upozoriti kako većinski narod ne može državu sačuvati unitarističkim i  hegemonističkim konceptom, već samo ubrzati njezino rasturanje , što je pokazalo iskustvo  velikosrpske Miloševićeve politike u „očuvanju“ Jugoslavije.

Face tv prenio je i tekst i mape mostarskog Dnevnog lista, bez i jednog imenovanog izvora, što dovoljno govori o vjerodostojnosti tog teksta,  kako su se navodno dva HDZ-a posvađala oko mapa.

( R. I. / Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close