Bevanda zadovoljan ostvarenim rezultatima u proteklih 11 mjeseci

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda večeras je u obraćanju političkim direktorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), koje zasjeda u Sarajevu, istaknuo zadovoljstvo rezultatima ostvarenim u proteklih 11 mjeseci rada.

Naglasio je da je dosta zaostataka nadoknađeno, mnogo tekućih pitanja riješeno te da su stvoreni konkretni osnovi za kvalitetan rad u budućnosti.

– Formirano je Vijeća ministara BiH nakon 18 mjeseci zastoja, usvojili smo globalne fiskalne okvire za razdoblja od 2012. do 2014., odnosno od 2013. do 2015., te proračune za 2011. i 2012. Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2013. i danas smo, nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog proračuna, zatražili od bh. parlamenta žurno usvajanje proračuna. U proteklih 11 mjeseci usvojili smo Zakon o popisu stanovništva u BiH 2013. i donijeli Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te usvojili Zakon o sustavu državne pomoći u BiH, rekao je Bevanda.

Dodao je da je usuglašen i usvojen IPA paket za 2012, a da je u završnoj fazi usvajanje paketa IPA za 2013, da je zaključen Stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a okončana procedura imenovanja članova Vijeća za državnu pomoć, koje je konstituirano.

– Također, završili smo imenovanje ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje i aktivno nastavili pregovore o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), potcrtao je Bevanda.

Govoreći o radu Vijeća ministara BiH u narednom periodu, predsjedatelj Bevanda je naglasio prioritete koji su potrebni kako bi BiH gradila svoju budućnost, a time i samostalno donosila sve odluke o svome unutrašnjem ustrojstvu i suradnji na međunarodnoj sceni.

– Naši prioriteti su vladavina prava postavljena u središte funkcioniranja BiH, a u svijetlu pristupnoga procesa Europskoj uniji. To podrazumijeva uspostavu i transparentno funkcioniranje najvažnijih institucija neophodnih za demokratsko upravljanje i vladavinu prava, od parlamenta, vlade do pravosudnoga sustava (uključujući sudove i tužiteljstva) i tijela za provedbu zakonodavstva. Pored ovoga, prioritet će biti regionalna suradnja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa u cilju prosperiteta svih naroda BiH i Balkana, te gospodarski razvitak i jačanje konkurentnosti, rekao je Bevanda najavljajući nastavak dobre komunikacije i suradnju s međunarodnim institucijama.

Po njegovim riječima, status kandidata prema EU, jeste najveći mogući prioritet koji BiH ima zacrtan u narednom razdoblju, i u ostvarenju svoga cilja, nova politička većina koja ima većinu u oba doma državnog parlamenta nastojat će u najskorije vrijeme riješiti preostala dva pitanja iz Briselske mape puta, a to su presuda iz Strasbourga i efikasan model koordinacije prema EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close