Energetski sektor oslabio bh. industrijsku proizvodnju

Energetski sektor u Bosne i Hercegovini koji uključuje rudnike i proizvodnju električne energije u proteklom razdoblju bio je oslonac stabilnosti industrijske proizvodnje u BiH, navode stručnjaci Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP). Oslanjajući se na raspoložive podatke Neovisnog operatera sustava (NOS) za prvih šest mjeseci 2012. godine, navode da je sektor za proizvodnju električne energije zabilježio dosta slabije rezultate u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i na taj način dodatno oslabio bh. industrijsku proizvodnju u navedenom razdoblju.

Ukupna proizvodnja električne energije u BiH tijekom prvog polugodišta 2012. godine iznosila je 6473 GWH što predstavlja smanjenje od oko 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Glavni razlozi smanjenja proizvodnje, kako se navodi u analizi DEP-a, su nepovoljne vremenske prilike i veoma loša hidrološka situacija tokom prvog kvartala i remontni radovi na termoelektranama u BiH tijekom drugog kvartala tekuće godine.

Sve ovo rezultiralo je polugodišnjim smanjenjem proizvodnje električne energije u hidroelektranama od oko 20 posto u donosu na isto razdoblje prethodne godine. S druge strane remontni radovi na termoenergetski postrojenjima negativno su utjecali na pogonsku spremnost termoeletranama koje su u promatranom razdoblju zabilježile pad proizvodnje od 5,5 posto.

“Smanjeni nivo proizvodnje u energetskom sektoru BiH rezultirao je padom izvoza električne energije od skoro 30 posto što je dodatno oslabilo ukupni bh. izvoz tijekom prvog polugodišta 2012. godine. S druge strane bh. uvoz električne energije u prvih šest mjeseci 2012. godine uvećan je za oko 18 posto u odnosu na isti period prethodne godine “, navode stručnjaci DEP-a. Dodaju da je ukupna potrošnja električne energije u BiH tijekom prvog polugodišta 2012. godine nastavila je trend rasta od oko 1,5 posto.

ekapija – D.K.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close