BiHPolitika

Veto Bošnjaka na izmjene Izbornog zakona

Dom naroda danas razmatra izmjene Izbornog zakona BiH pristigle iz HNS-a, a Klub Bošnjaka će iskoristiti sve poslovničke mogućnosti da one ne budu usvojene

Na dnevni red današnje sjednice Doma naroda PSBiH bit će uvršten prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH po hitnoj proceduri, koji je krajem prošlog mjeseca u proceduru uputio Klub delegata hrvatskog naroda ovog doma. Kako je saopćeno, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda FBiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Krupni zahvati

Delegat Kluba hrvatskog naroda Mario Karamatić (HSS) izjavio je jučer kratko za Oslobođenje da očekuje da izmjene i dopune u Domu naroda budu usvojene, “jer je ovo glasanje o stabilnosti BiH”. Kako nam je kazao predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda Halid Genjac, Dom naroda će se danas prvo izjašnjavati o tome da li prihvata hitnu proceduru, a nakon toga, ako je prihvati, izjašnjavat će se i o samom zakonu.

– Imat ćemo sjednicu Kluba prije sjednice Doma, ali u ovom trenutku mogu sigurno reći da će delegati u Klubu Bošnjaka koji dolaze iz SDA biti i protiv hitne procedure i protiv zakona. Protiv hitne smo procedure, jer se radi o izuzetno značajnim pitanjima i krupnim intervencijama u Izbornom zakonu i nemoguće je razmatrati izmjene po principu uzmi ili ostavi bez ikakve mogućnosti amandmanskog djelovanja. Radi se o krupnim zahvatima, kazao je Genjac.

Naglasio je da imaju krupne primjedbe na sva pitanja koji tretira HDZ-ov prijedlog. Genjac je pojasnio da, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH iz FBiH, predloženo rješenje i dalje ostaje na trenutnoj poziciji Izbornog zakona po kojem se biraju isključivo Bošnjak i isključivo Hrvat sa prostora FBiH, čime se ne rješava provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

– Usvajanjem tog rješenja nastalo bi stanje koje je nepovoljnije od sadašnjeg, smatra Genjac.
Govoreći o neodržavanju izbora u Mostaru, Genjac tvrdi da postoji tehnički problem, jer se predlažu kompenzacijske liste.

– Međutim, u Izbornom zakonu, Grad Mostar i njegova izborna područja su definisani kao osnovne izborne jedinice za koje nije moguće uspostavljati kompenzacijsku listu, jer su one predviđene samo tamo gdje postoje višečlane izborne jedinice, kazao je Genjac.

 Zakon se tiče i izbora u gradu Mostaru - Veto Bošnjaka na izmjene Izbornog zakona
Zakon se tiče i izbora u gradu Mostaru

Prema njegovim riječima, zakonom se u Mostaru predlažu određena izborna područja koja su koncipirana jednostrano na način da odgovaraju jednom narodu, a zanemaruju se interesi druga dva naroda, što je neprihvatljivo. Kad je riječ o izboru delegata u Dom naroda FBiH, predsjedavajući Kluba Bošnjaka je mišljenja da rješenja idu u pravcu pokušaja da bude provedena odluka Ustavnog suda BiH, ali da ona ne provode tu presudu, ne poštuju Ustav FBiH.

Određeni kantoni

– Predloženim rješenjem bošnjački delegati mogli bi da budu birani samo iz određenih kantona. Bošnjaci ne bi mogli biti birani u Dom naroda iz Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Posavskog kantona, a Hrvati iz Sarajevskog, zaključio je Genjac.

Kako nezvanično saznajemo, Klub Bošnjaka će danas iskoristiti sve poslovničke mogućnosti kako izmjene Izbornog zakona ne bi bile usvojene, uključujući i potezanje vitalnog nacionalnog interesa.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close