Veliki zaokret u politici RS: Dodik, Bosić, Ivanić i Čavić pred pomirenjem

Dva dana prije potpisivanja koalicije SDA-SBB, u Beogradu, na svečanosti povodom sedam godina postojanja Srpske napredne stranke, zajedno su bili Dodik, Ivanić i Ognjen Tadić. Sjedili su u prvom redu – Ivanić s lijeve strane predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a Dodik s desne strane Aleksandra Vučića, premijera Srbije i predsjednika Srpske napredne stranke

 

Izvor: Dnevni-list.ba

 

Novi veliki preokret na političkoj sceni sasvim je izgledan – na pomolu je pomirenje SNSD-a Milorada Dodika sa SDS-om Mladena Bosića, PDP-om Mladena Ivanića i NDP-om Dragana Čavića.
To i neće biti posebno iznenađenje bez obzira što su šefovi ta dva politička bloka u Republici Srpskoj međusobnim optužbama za teški kriminal i ekonomsko uništavanje RS-a između sebe iskopali duboku provaliju.
Ciljevi i taktika
Usporedbe radi, za mnoge je pomirenje između šefova SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, ličilo nemoguću misiju prije svega zbog međusobnih optužbi između njih dvojice za ogromnu pljačku države, ubistva, teški kriminal, veze s kriminalcima velikog kalibra… Izetbegović i Radončić su se, uz posredovanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a pomirili, svoje odnose „resetirali“ uz objašnjenje javnosti da je njihov rat bio nepotreban i prekjučer su potpisali koaliciju između SDA i SBB-a uz tvrdnju da je to „pozitivan dan u povijesti BiH“. Kako će ta koalicija u kojoj je i HDZ, funkcionirati ostaje se vidjeti, a jedino je jasno kako će sve ovisiti od odnosa između Izetbegovića i Radončića, odnosno njihovog međusobnog povjerenja.
Dva dana prije potpisivanja koalicije SDA-SBB, u Beogradu, na svečanosti povodom sedam godina postojanja Srpske napredne stranke, zajedno su bili Dodik, Ivanić i Ognjen Tadić. Sjedili su u prvom redu – Ivanić s lijeve strane predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a Dodik s desne straneAleksandra Vučića, premijera Srbije i predsjednika Srpske napredne stranke.
–    Mile, nemoj se ljutiti, jako mi je lijepo kad vas vidim zajedno pa bilo to i u Beogradu. Mnogo volimo Republiku Srpsku, drago mi je kad ste jedinstveni – kazao je Vučić za govornicom.
Dodik je kasnije objasnio da su on, Ivanić i Tadić pozvani pojedinačno i da njih trojica nisu pričali o situaciji u RS-u i BiH. Napomenuo je kako je razgovarao s Ivanićem i da je ocijenio kako se s njim može voditi dijalog, a s Tadićem se samo pozdravio.
Ivanić je prekjučer za beogradske medije izjavio da se s Dodikom ne razlikuje u ciljevima, nego u načinu vođenja i poimanja politike i taktici:
– Prošlo je vrijeme kada se Republika Srpska čuvala sukobima, sada političari iz RS-a trebaju biti dominantni u institucijama BiH i da te institucije koriste za svoje interese. Nemam namjeru kazati da je sve što je BiH tuđe, jer se time BiH bez osnova prepušta drugima – kazao je Ivanić i dodao da je bilo lijepo u subotu u Beogradu vidjeti predstavnike različitih političkih struja iz RS-a, „ali i važno opozicionim političarima iz RS-a jer su prvi put bili tretirani kao vlast u RS-u“.
Nakon ovoga, zavladalo je uvjerenje kako će premijer Srbije Aleksandar Vučić biti posrednik i da će pomiriti vlast i opoziciju Republike Srpske. Prema nekim izvorima, Vučić je svoj plan još ranije saopćio Dodiku pa je ovaj odmah nakon toga dva puta pozivao Bosića, Ivanića i Čavića na sastanak s predstavnicima stranka na vlasti u RS-u kako bi se dogovorili o zajedničkom djelovanju u Sarajevu, odnosno institucijama BiH, ali je dobio odbijenicu.
Dogovor i konsenzus
– Ako ne možemo u Banjoj Luci, možemo u Beogradu. Nemam ništa protiv – poručio je jučer Dodik, naglašavajući da Sarajevo ne doživljava kao mjesto kamo bi ikada volio otići, ali to ponekad mora zbog posla koji obavlja.
Vrata za pomirenje otvorio je i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH pristajanjem na Vučićevo posredovanje, a jučer je izjavio:
– Samo dva dana nakon što sam preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova, pozvao sam Dodika i rekao mu kako bi trebalo da radimo zajedno. Na primjeru rezolucije o Srebrenici pokazalo se da je to moguće. Može i dalje, ali prvo od Dodika moramo čuti da mi iz Saveza za promjene nismo nikakvi odmetnuti Srbi već legitimni predstavnici RS-a u organima BiH… Ne treba se on ispričavati, samo neka jasno kaže da smo mi legitimni predstavnici Srba i Republike Srpske.
Iz SNSD-a je na ovo stigla poruka da „bez obzira što stranke okupljene u Savezu za promjene odluke ne donose samostalno, mi ne bježimo od razgovora posebno, ako pozivi dolaze iz Beograda i bilo bi dobro kad bi Savez za promjene poslušao bratske savjete iz Srbije da sjednemo zajedno za stol i da taj Savez odstupi iz sarajevskog kruga u koji je zagazio“.
Prema onome što se može čuti u Banjoj Luci i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poziva na jedinstvo, a preksinoć je u Novom Sadu na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ izjavio da je „Republika Srpska država stvorena u našem vremenu“.
Beogradski politički analitičari, posebno oni bliski Vučiću, ističu da je njegovo uključivanje u pomirenje dva zaraćena politička bloka u RS-u sasvim realno. Očekuju da će ih u Beogradu okupiti već u idućim danima, najkasnije do kraja sljedećeg mjeseca i ističu kako je sasvim prirodno da u RS-u postoje dvije suprotstavljene političke opcije i kako je nerealno očekivati da Beograd traži smirivanje tenzija u tom smislu.
Po njima, realno je očekivati Vučićev poziv srpskim političarima iz RS-a na zajednički sastanak „na kojem bi trebalo doći do konkretnog dogovora o zaštiti nacionalnih interesa Srba u BiH i konsenzus koji bi usmjerio djelovanje Srba u Sarajevu“.
Zanimljivo je da se u banjalučkim političkim krugovima ocjenjuje da bi ogromnu korist od svega ovoga, možda i najveću, imao predsjednik HDZ-aDragan Čović zbog svojih čvrstih veza s Dodikom i Ivanićem.
Evropska unija zaprijetila crnom listom
Prema jučerašnjim informacijama iz banjalučkih dobro obaviještenih krugova, Evropska unija je diplomatskim kanalima obavijestila Milorada Dodika da će se on, članovi njegove porodice osim supruge i još tridesetak dužnosnika iz RS-a i njemu bliskih gospodarstvenika, naći na crnoj listi EU ako se održi najavljeni referendum. Navodno, u poruci se navodi i da će se Republika Srpska naći pod teškim sankcijama u slučaju da se referendum održi.

 

(Dnevni-list.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close